Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Samenvatting:

"Uw land heeft u hard nodig". Met die woorden riep minister Herfkens zaterdag 23 februari Afghanen in Nederland op om te helpen bij de wederopbouw van hun land. De minister sprak op een bijeenkomst georganiseerd door de Werkgroep Afghanistan Nederland Conferentie. Om die inzet bij de wederopbouw te bevorderen, wil Herfkens dat Afghanen ook langer dan negen maanden in hun land moeten kunnen werken, zonder hun verblijfstitel in Nederland te verliezen. Binnenkort verschijnt een kabinetsnotitie over de positie van Afghanen.

Tekst speech

De wederopbouw van Afghanistan is een enorme uitdaging. Het is onze historische plicht om de toekomst van Afghanistan gezamenlijk te organiseren. Daarbij hebben Afghanen zelf een cruciale rol te spelen. Die boodschap heb ik de afgelopen weken permanent uitgedragen in het internationale overleg. Het werd me niet altijd in dank afgenomen.

Anderen vinden de tijd nog niet rijp om de Afghanen zelf enige verantwoordelijkheid in handen te geven. Daar ben ik het hartgrondig mee oneens. Elk land heeft de capaciteit om zijn eigen lot in eigen hand te nemen. Onze taak als buitenstaanders is om die capaciteit aan te boren, te stimuleren en een kans te geven. De professionaliteit, ervaring en gedrevenheid, die uw land nu zo hard nodig heeft, is niet alleen te vinden onder Afghanen in Afghanistan. Ze zijn er vooral ook in de diaspora. We weten dat juist ook veel experts en goed opgeleide Afghanen naar het buitenland gevlucht zijn. Uw land heeft u hard nodig.

Het is daarbij absoluut niet aan mij, of aan de Nederlandse regering, om te bepalen wie er terug moet naar Afghanistan om daar te helpen. En ik kom hier al helemaal niet om te praten over gedwongen terugkeer. Laat dat volstrekt duidelijk zijn. Sterker nog, het kabinet heeft besloten niemand gedwongen terug te sturen naar Afghanistan. Waar het om gaat is de vraag hoe jullie kunnen meewerken aan de wederopbouw van jullie land. De vraag die daarbij de doorslag geeft is niet wie er nu al dan niet in Nederland verblijft. De bepalende vraag is wat Afghanistan nodig heeft.

De crisis in Afghanistan is ongelooflijk complex. Maar de internationale gemeenschap doet wel zijn best om verantwoordelijkheid te nemen. Daarbij worden lessen getrokken uit vorige crises.

In de eerste plaats denk ik aan het belang van de samenhang tussen hulp en politiek. Voor wederopbouw is politieke stabiliteit vereist. Hulp voor wederopbouw levert zo weinig op, als de resultaten door interne verdeeldheid en geweld net zo hard weer teloor gaan. Daarom is het traject dat we in Bonn hebben afgesproken zo belangrijk. Het is bedoeld dat de mannen met de wapens de macht vreedzaam overdragen aan een burgerregering. De Loya Yirga zal dat proces straks op 22 juni moeten bezegelen. Dat is een ijkmoment of het politieke proces op koers ligt op weg naar de algemene verkiezingen over twee jaar.

Afghanistan is de afgelopen periode de speelbal geweest van buitenlandse krachten. Niet alleen terroristen, maar ook buurlanden. Nu is het tijd om politiek het heft weer in eigen hand te nemen. Dat is een eerste voorwaarde.

In de tweede plaats het belang van coördinatie, coördinatie en nog eens coördinatie. Nog steeds willen sommige donoren zo dolgraag hun eigen vlag zien wapperen, hun eigen inbreng zichtbaar maken. De Verenigde Staten, Japan, maar ook enkele Europese landen. Vanwege druk uit de eigen samenleving, vanwege bedrijven en NGO's die graag willen mee-eten uit de hulpruif. Dat is niet behulpzaam. Zonder goede coordinatie komt hulp niet op de goede plek. Maken warlords er gebruik van om de situatie instabiel te houden. Fragmentatie is het grootste probleem van Afghanistan. Gebrek aan coordinatie versterkt de fragmentatie en verlengt dus het conflict. Daarom hamer ik op een grote rol van de internationale organisaties, zoals de VN en straks ook de Wereldbank. En op het trustfund. Dat komt er nu en Nederland wordt een van de grootste contribuanten.

Ik ben ontzettend blij dat het ons de afgelopen week gelukt is om van dat trustfund een krachtig instrument te maken. Uit het trustfund kunnen bijvoorbeeld ook de financiering van de politie en de ontwapening van de milities worden betaald. Veiligheid, we weten het allemaal. Het is zo ontzettend belangrijk dat die veiligheid er komt.

De internationale gemeenschap heeft de VN en de Wereldbank gevraagd in te schatten wat Afghanistan nodig heeft voor de wederopbouw. Die inschatting ligt er nu. De Afghaanse autoriteiten zijn nu in dialoog met de Wereldbank en met UNDP om de details daarvan uit te werken. Dat plan is het uitgangspunt, ook voor de inzet van mensen. Op basis van dat plan worden nu projecten en programma's ontwikkeld en wordt gekeken welke professionals en experts nodig zijn.

Nu komt het. In dat trustfund zit onder andere ook geld voor het inhuren van Afghanen die in het buitenland wonen en die tijdelijk terug willen gaan om te helpen bij de reconstructie. Inmiddels zijn de Internationale Migratie Organisatie (IOM) en UNDP bezig lijsten samen te stellen van Afghanen die dat willen doen. Daar kunt u uw CV kwijt. Straks zal iemand van het IOM spreken om hier nader op in te gaan.

Ik begrijp heel goed dat de bereidheid om mee te werken u voor heel complexe problemen kan plaatsen. Hoe gaat het met uw verblijfstitel in Nederland als u vrijwillig tijdelijk vertrekt. Hoe moet het met banen en gezinnen hier in Nederland, die u tijdelijk moet achterlaten. Binnen enkele weken zal het kabinet met een notitie hierover komen. Onze inzet is om een loket te openen
- mogelijk bij het IOM hier in Den Haag - waar belangstellenden alle informatie kunnen krijgen die ze nodig hebben. Over de beschikbare vacatures. Maar ook op maat gesneden informatie over alle juridische, financiele en economische kanten.

Om geen valse verwachtingen te wekken moet ik daar alvast aan toevoegen dat het erg lastig - zo niet onmogelijk - zal zijn voor Afghanen die nog in de asielprocedure zitten of die een verblijfsvergunning voor bepaalde tijd hebben. Ik heb het al gezegd en ik herhaal het. Niemand wordt nu gedwongen naar Afghanistan teruggestuurd. Vrijwillige terugkeer staat natuurlijk iedereen vrij, maar daarmee vervalt voor deze groepen dan de aanspraak op verblijf in Nederland. Mensen met een verblijfsvergunning mogen nu al negen maanden terug zonder dat ze hun titel verspelen. Ik ben er voor die termijn te verlengen.

De Nederlandse betrokkenheid bij Afghanistan dateert van ver voor 7 oktober, toen de bombardementen begonnen. Onze gemiddelde bijdrage voor humanitaire hulp de afgelopen jaren bedroeg twintig miljoen gulden. Nederland blijft humanitaire hulp geven via de VN organisaties. Vorig jaar al ruim 70 miljoen gulden. Dit jaar hebben we een nieuwe munt, maar een gelijk bedrag: 30 miljoen euro naar de VN voor humanitaire hulp, 40 miljoen euro voor de wederopbouw. Via het Trustfund.

Afghanistan moet kunnen rekenen op lange termijn betrokkenheid van de internationale gemeenschap. Nederland staat daar vierkant achter, maar dan zijn er wel voorwaarden. Ik noemde al ownership, goed bestuur en coordinatie. Aandacht voor de rol van vrouwen hoort daar ook zeker bij. Vrouwen zijn niet alleen slachtoffers, maar spelen een cruciale rol bij de wederopbouw en moeten dus betrokken worden bij de besluitvorming, de uitvoering en de controle op de activiteiten. Ik ben ook blij te zien dat er hier vandaag zo veel vrouwen aanwezig zijn.

Tot slot, fragmentatie is het cruciale probleem van Afghanistan. U toont aan dat dat niet hoeft. Op deze conferentie zie ik Afghanen uit het hele land, met al uw verschillen in talen en culturen. Ik zie mensen met verschillende politieke achtergronden. Ik zie dat u de hand uitsteekt naar elkaar, dat de verschillende afghaanse gemeenschappen hier de handen in elkaar slaan. Daarmee bewijst u dat er hoop kan zijn, hoop op vrede in Afghanistan, hoop op ontwikkeling van Afghanistan die alle Afghanen ten goede komt, ongeacht hun afkomst en achtergrond.

U bent hier bijna allemaal gekomen als vluchteling. Velen van u dromen van terugkeer en helpen bij de wederopbouw van uw land. Ik wil dat zeer aanmoedigen. Maar anderen zijn zich thuis gaan voelen in Nederlandzijn genaturaliseerd en werken aan een toekomst hier in Nederland. Dat is hun goed recht. Voelt u zich geen vreemdeling. Want net als Afghanistan is ook Nederland een multiculturele samenleving. Dat zijn we altijd geweest en dat zullen we altijd blijven.

===