Partij van de Arbeid

Den Haag, 22 februari 2002

VRAGEN VAN DE LEDEN FEENSTRA EN BOLHUIS (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN VOLKSHUISVESTING, RUIMTELIJKE ORDENING EN MILIEUBEHEER

1. Heeft u kennis genomen van de voornemens van de gemeente Apeldoorn om een zogenaamd diftarsysteem in te voeren ter vermindering van de hoeveelheid huishoudelijk afval? (1)

2. Is het waar dat met een dergelijke invoering van het diftarsysteem de gemeente Apeldoorn dan de wat aantal inwoners en omvang verreweg omvangrijkste gemeente is die bezig is het systeem van diftar in te voeren? Is het waar dat de grotere gemeenten, mede gelet op de mogelijke uitvoeringsproblematiek in het algemeen (nog) terughoudend zijn in de invoering van diftar, ondanks de voordelen die dit systeem van meer proportionele kostentoerekening voor het milieu en de milieubewuste consument kan hebben?

3. Maakt het op grotere schaal invoeren van diftarsystemen onderdeel uit van het toekomstig milieu- en afvalbeleid?

4. Bent u bereid initiatieven zoals in Apeldoorn actief te ondersteunen?

5. Is het waar dat de rijksoverheid onder meer via de Subsidieregeling Aanpak Milieudrukvermindering initiatieven tot vermindering van de hoeveelheid huishoudelijk afval ondersteunt en bent U bereid te bevorderen dat de gemeente Apeldoorn hieruit subsidie ontvangt?

6. Bent u bereid de inzet van deze en ook andere instrumenten te onderzoeken om de invoering en toepassing van diftar actief te ondersteunen en de Kamer daarover te informeren?

(1) Het diftarsysteem is een gedifferentieerd afvaltariefsysteem