GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 25 februari 2002 12:30

GroenLinks plan voor 'Een solidair WAO-stelsel'

(25 februari 2002)

GroenLinks heeft vandaag haar voorstellen voor de aanpak van de WAO gepresenteerd. In de nota 'Een solidair WAO-stelsel; balans tussen activering en inkomensbescherming' zijn de voorstellen uitgewerkt. GroenLinks kiest voor een sociale en kwalitatieve benadering van de WAO.

GroenLinks wil het systeem van WAO-keuringen veranderen en in publieke handen houden. De nadruk moet liggen op wat mensen wél kunnen en op reïntegratie, zonder de inkomenszekerheid op te offeren. Het keuringsmoment moet worden geflexibiliseerd. De loondoorbetaling bij ziekte moet worden verlengd tot twee jaar. Gedeeltelijk arbeidsongeschikten moeten bij herplaatsing +een wettelijke inkomensgarantie van 85% van het oude loon hebben. De regering moet met de sociale partners werken aan de oprichting van sectorpools, waarin gedeeltelijk arbeidsongeschikten tijdelijk (additioneel) werk kunnen krijgen.

De volledige WAO-uitkering is gereserveerd voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten en wordt 75% van het salaris. Sociale partners behouden de vrijheid om afspraken te maken over bovenwettelijke regelingen. De uitgelekte voorstellen van staatssecretaris Hoogervorst om deze te verbieden, zijn onacceptabel en een bom onder het SER-akkoord. Dit is een regelrechte loonmaatregel voor mensen die ziek zijn. Na 4 jaar stilte loopt de campagnekoorts bij de staatssecretaris plotseling op. Het is opnieuw aan Kok om deze campagnetaal te corrigeren. In het spoeddebat dat deze week op verzoek van GroenLinks wordt gehouden over de WAO, zal dit aan de orde worden gesteld. GroenLinks heeft in de doorrekening van het verkiezingsprogramma geld gereserveerd voor de verhoging van de WAO-uitkering naar 75% voor volledig en duurzaam arbeidsongeschikten. Dit in tegenstelling tot andere politieke partijen. Voor GroenLinks is dit onderdeel van het SER-akkoord cruciaal.

Paul Rosenmöller

Klik hier voor de volledige tekst van 'Een solidair WAO-stelsel' http://www.groenlinks.nl/partij/2dekamer/publikaties/waowebversie.doc