Gemeente Enschede

Enschede heeft een intentieverklaring aanpak huiselijk geweld ondertekend.


Enschede, 25 februari 2002
Twentse organisaties gaan voor integrale aanpak Op maandag 25 februari ondertekenden 14 Twentse organisaties een intentieverklaring om te komen tot een integrale aanpak van huiselijk geweld. Wethouder Jeroen Goudt ondertekende de verklaring namens De Gemeente Enschede. De partijen verplichten zich hiermee tot inspanningen om op de gebieden vrouwenmishandeling, kindermishandeling en ouder(s)mishandeling te werken aan een sluitend aanbod van (dader)hulpverlening en strafrechterlijke aanpak in het kader van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld is een maatschappelijk probleem van grote omvang en met ingrijpende gevolgen voor volgende generaties. Slachtoffers krijgen onder andere te maken met verminderd zelfvertrouwen, een scheiding, onveiligheidsgevoelens, minder sociale contacten. In Twente wordt gewerkt aan een integrale aanpak van huiselijk geweld. Door onderlinge samenwerking kunnen de verschillende instanties zorg op maat aanbieden. Met het samenbrengen van zorg- en justitionele instellingen sluit het vangnet zich nu ook langzaam rond de daders. Daar is veel winst te behalen: emotionele winst vanuit het oogpunt van het slachtoffer en financiële winst door daling van de maatschappelijke kosten. Verder zullen preventie en vroegsignalering meer aandacht krijgen.

De intentieverklaring betekent een nieuwe stap in een proces. De betrokken organisaties tonen hun commitment voor een integrale aanpak die gezamenlijk ontwikkeld moet worden.
Enschede neemt intussen haar eigen verantwoordelijkheid ook serieus. De gemeenteraad heeft zich begin september 2001 positief uitgesproken over een intensivering van het Twentse proces. Verder zal op 8 maart a.s. het medio 2001 gerealiseerde vrouwenopvanghuis officieel worden geopend. In dit vrouwenopvanghuis is tevens een steunpunt relationeel gevestigd, dat komend voorjaar uitgebreid geëvalueerd zal worden. Intussen is al wel duidelijk dat een tot dusver onbereikte groep slachtoffers baat heeft bij de hulpverlening via het steunpunt.

Tot slot tracht Enschede, in samenwerking met diverse organisaties, te komen tot een Twents Centrum voor Kindermishandeling, om ook hier toe te werken naar een sluitend vangnet voor de kinderen die slachtoffer worden van huiselijk geweld.
De veertien organisaties die op 25 februari hun handtekening hebben gezet zijn: Het Openbaar Ministerie, de regio politie Twente, de gemeenten Enschede, Hengelo, Almelo, Losser Hof van Twente en Haaksbergen, de Vrouwenopvang Overijssel, het Bureau Jeugdzorg Overijssel/ Advies en Meldpunt Kindermishandeling, Mediant, Jarabee, Slachtofferhulp Twente en de GGD Twente.


---