Gemeente Rijswijk

Toekomstvisie Landgoederenzone Rijswijk aangeboden aan wethouder Vermeer

Rijswijk, 25 februari 2002

In de Rijswijkse landgoederenzone, om precies te zijn op het landgoed Te Werve, heeft wethouder R.J. Vermeer vanmorgen de "Toekomstvisie Landgoederenzone Rijswijk" aangeboden gekregen. Uit handen van de heer J.K. In 't Veld ontving Vermeer het visiedocument namens het Overlegplatform Landgoederenzone. Het overlegplatform is samengesteld uit diverse deskundigen op het gebied van onder meer: historie, natuurbescherming, landschapsinrichting en waterhuishouding. De 16 leden van het overlegplatform hebben zich unaniem achter deze visie opgesteld.
De visie vormt een raamwerk voor de toekomst. De bestaande en voormalige landgoederen (het oude groen) moet straks beter herkenbaar worden. De versnippering van het gebied moet worden teruggedrongen. Zoals bekend is de Landgoederenzone in Rijswijk een bijzonder gebied met parkachtige landgoederen, historische gebouwen en uitgebreide groen- en sportvoorzieningen. Door de combinatie van historie en natuur is het van grote betekenis in de stedelijke omgeving. De Landgoederenzone verkeert momenteel niet in optimale conditie, maar heeft de capaciteiten om zich te ontwikkelen tot een waardevol cultuurlandschap met aanzienlijke natuurwaarden.

Geen nieuw rood

Wethouder Vermeer van onder meer Ruimtelijke Ordening en Groenvoorzieningen maakte in zijn toespraak duidelijk dat hij blij is met het eindproduct dat door het overlegplatform is aangeboden. "Groen is de kracht van Rijswijk", liet hij zijn gehoor weten. Niet voor niets staat de gemeente Rijswijk in Nederland op de eerste plaats voor wat betreft het percentage toegankelijk groen. Uit een onderzoek van het opinieblad Elsevier bleek dat 22 % van het oppervlak van Rijswijk bestaat uit recreatief groen. De wethouder onderstreepte het belang van de landgoederenzone door aan te geven dat het een uniek gebied is dat in Nederland op deze schaal (200 ha) slecht op een paar andere plaatsen voorkomt. Denk aan Wassenaar en Bloemendaal. Het is van groot belang dat er in dit gebied "geen nieuw rood meer bijkomt", aldus Vermeer. Alleen wat in uitvoering is, kan doorgang vinden. Ook bedrijven die niet in dit gebied thuishoren dienen te worden verplaatst. Een goed voorbeeld hiervan is het brandweeroefencentrum RISC Fire&Safety dat gevestigd is op het landgoed Overvoorde. In goed overleg met de bedrijfsleiding wordt gezocht naar een beter geschikte locatie binnen Rijswijk respectievelijk de regio Haaglanden. De wethouder verhulde niet dat de gemeente Rijswijk voor het in de oude luister herstellen van de landgoederenzone partners nodig heeft. Vermeer heeft daarom vooruitlopend op het opstellen van de toekomstvisie al gesprekken gevoerd met wethouder Stolte van Den Haag en gedeputeerde Norder van de provincie Zuid-Holland. Met name Norder heeft aangegeven veel belang te hechten aan een goede visie voor het gebied en eventueel bereid te zijn (financiële) bijdragen te leveren. De wethouder bedankte de leden van het platform voor hun deskundige inbreng en beloofde dit document verder in procedure te brengen. Uiteindelijk zal de gemeenteraad van Rijswijk de visie voor de landgoederenzone vaststellen.



Afdeling Bestuursondersteuning en Communicatie. © 2002 Gemeente Rijswijk. Alle rechten voorbehouden.