TBS-KLINIEK DE KIJVELANDEN

TBS-kliniek De Kijvelanden daagt Korthals voor rechter

Poortugaal, maandag 25 februari 2002

Het bestuur van De Kijvelanden, instelling voor forensische psychiatrie in Poortugaal spant een procedure aan tegen de minister van Justitie, B. Korthals. Inzet van het geding is de weigering van de minister akkoord te gaan met de voorgenomen fusie tussen De Kijvelanden en Delta Psychiatrisch Ziekenhuis.

Betere doorstroming
In het eindrapport van de door de minister ingestelde adviesgroep Kosto wordt fusie tussen TBS-klinieken en psychiatrische ziekenhuizen nadrukkelijk genoemd als mogelijkheid om de doorstroming te bevorderen van patiënten van de TBS-klinieken naar instellingen voor geestelijke gezondheidszorg.
Delta Psychiatrisch Ziekenhuis en De Kijvelanden staan op één terrein en zijn zowel bestuurlijk als facilitair reeds verregaand verenigd. In de direct-patiëntgebonden activiteiten zijn daarnaast vijf bedden van het psychiatrisch ziekenhuis bestemd voor TBS-patiënten van De Kijvelanden. In de dagbehandeling heeft het ziekenhuis in 2001 meer dan 1600 verrichtingen voor TBS-patiënten gemaakt. Het ziekenhuis opent bovendien in 2003/04 een forensisch psychiatrische afdeling. In een gefuseerde situatie is het ook mogelijk artsen in opleiding tot psychiater een deel van de verplichte opleiding in het forensisch veld te laten volgen. Bovendien kan een geïntegreerd personeelsbeleid gevoerd worden, hetgeen vooral van belang is voor patiënten die van de TBS-kliniek naar het ziekenhuis overgaan, omdat zij dan minder geconfronteerd worden met wisseling van begeleiders.

Weigering onredelijk
Naar het oordeel van het bestuur van De Kijvelanden zijn bij de voorgenomen fusie alle belangen van de Staat gewaarborgd, zowel op het gebied van de bezitsverhoudingen als voor wat betreft de aansturingbevoegdheid van de minister waar het gaat om plaatsing van patiënten en de beveiliging van de samenleving. Daarom ervaart het bestuur de weigering als onredelijk. Voor het bestuur is de vraag of de minister de fusie van twee private instellingen kan blokkeren als in de gefuseerde situatie de belangen van de Staat gewaarborgd zijn.