Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Vraag 1
Antwoord
Vraag 2
Antwoord
Vraag 4
Antwoord

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Sub-Sahara Afrika Afdeling West- Afrika Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 25 februari 2002 Auteur Armelle Rouyère/W. Smits
Kenmerk DAF 103/02 Telefoon 070-3486391

Blad /4 Fax 070-3486607

Bijlage(n) 1 E-mail daf@minbuza.nl

Betreft Beantwoording vragen van het kamerlid Dijksma over executies in Burkina Faso

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Dijksma over executies in Burkina Faso. Deze vragen werden ingezonden op 8 februari 2002 met kenmerk 2010205730.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van het kamerlid Dijksma (PvdA) over executies in Burkina Faso.

Vraag 1

---

Bent u op de hoogte van het artikel 'Criminelen zonder proces geëxecuteerd? (Metro, 4/02/2000)

Antwoord

---

Ja.

Vraag 2

---

Deelt u de mening dat de doodstraf onaanvaardbaar is, zeker als deze wordt toegepast zonder enige vorm van proces?

Antwoord

---

Ja.

Vraag 3

Bent u bereid de beschuldigingen van de Mouvement Burkinabè des Droits de l'Homme et des Peuples (MBDHP) dat er 106 mensen zonder enige vorm van proces door ordetroepen zijn geëxecuteerd, te verifiëren?

Antwoord

De Nederlandse Ambassade te Ouagadougou heeft gesprekken gevoerd met de MBDHP en met de Burkinese regering om deze beschuldigingen na te gaan.

Uit de gesprekken kan worden geconcludeerd dat de Burkinese overheid de laatste maanden een harde veiligheidsoperatie heeft ingezet om de groeiende criminaliteit in het land een halt toe te roepen. Deze actie werd genomen onder druk van de publieke opinie. Vanwege de zwakke justitiële infrastructuur en slecht uitgeruste ordediensten, met name in de rurale gebieden, heeft de overheid speciale eenheden opgericht om criminele bendes te bestrijden. De overheid erkent dat tijdens confrontaties met criminele bendes doden zijn gevallen. Precieze informatie over de wijze waarop (met name of er sprake is geweest van buitengerechtelijke executies) en cijfers over het aantal doden heeft de regering vooralsnog niet verschaft. Onder het door de MBDHP genoemde aantal van 106 geëxecuteerden zouden zich ook vermeende misdadigers kunnen bevinden, die door de bevolking zijn gelyncht, of slachtoffers van persoonlijke afrekeningen onder burgers.

Goed gedocumenteerde gevallen zijn er echter niet, aangezien getuigenissen vooralsnog ontbreken. De families van de slachtoffers hebben geen klachten ingediend. De minister van Veiligheid heeft inmiddels een intern onderzoek geopend naar de gang van zaken.

Vraag 4

---
Indien het bericht waar is, bent u van mening dat hier sprake is van een flagrante schending van de mensenrechten en bent u bereid actie te ondernemen tegen de regering van Burkina Faso, en zo ja, waar zal deze uit bestaan?

Antwoord

---
Indien het bericht waar is, betreft het een ernstige schending van de mensenrechten. De ambassade heeft opdracht gekregen nadere informatie te verkrijgen en de zaak actief te volgen. Daarnaast heeft de ambassadeur ter plaatse reeds mijn ongerustheid overgebracht aan de autoriteiten over de door de regering gekozen methoden om de criminaliteit te bestrijden. Op Nederlands initiatief wordt in Ouagadougou overlegd over gezamenlijke stappen in EU-verband.

Ik ondersteun volledig het verzoek van Amnesty International aan de Burkinese regering een diepgaand, onpartijdig en onafhankelijk onderzoek in te stellen.


Kenmerk 103/02

Blad /4

===