Gemeente Amsterdam


---
|
60% vindt Amsterdam minder tolerant sinds 11 september

60% vindt Amsterdam minder tolerant sinds 11 september

Ongeveer 60% van de bezoekers van de site www.Amsterdamleeftsamen.nl meent dat Amsterdam na 11 september minder tolerant is geworden. Dat blijkt uit een tussentijdse uitslag van de interactieve stelling. Op dinsdag 26 februari zal wethouder Jaap van der Aa op de poll reageren en live discussiëren op het forum van de site en op City FM.

De stelling staat sinds eind november op de site www.amsterdamleeftsamen.nl, een website die allerlei informatie verschaft over het diversiteitbeleid van de gemeente Amsterdam. De site trekt per dag ca. 300 bezoekers.
De reacties op de stellingen laten goed zien wat er leeft onder de Amsterdammers. Veel moslims hebben het idee dat zij sinds 11 september anders worden bekeken. Daar staat tegenover dat ook de hoop wordt geuit dat er nu meer met elkaar wordt gesproken. Opvallend is dat echte extreem rechtse reacties tot nu toe ontbreken. Wel pleiten veel mensen voor 'openheid', 'duidelijkheid' en soms ook voor 'harde en politiek-incorrecte' maatregelen tegenover mensen die zich niet aan de bestaande Nederlandse cultuur willen aanpassen.

De discussie op Amsterdamleeftsamen.nl en bij City FM op 26 februari zijn door de gemeente ontplooid na de aanslagen van 11 september. Vooral van scholen kwam de vraag naar hulp. Hoe moesten zij de discussie die na de aanslagen oplaaide in goede banen leiden?

De gemeente heeft ervoor gekozen om het debat aan te gaan en hiervoor hulpmiddelen te ontwikkelen. Ze richt zich daarbij in eerste instantie op jongeren. Zo organiseerde de gemeente 24 januari een jeugddebat over tolerantie tussen wethouder Jaap van der Aa en leerlingen van een aantal Amsterdamse scholen, dat live werd uitgezonden op AT5. In de toekomst zullen regelmatig van dit soort debatten worden georganiseerd.

Na 11 september is verder duidelijk geworden, dat de gemeente niet kon terugvallen op een goed netwerk. Het bleek moeilijk om contact te krijgen met vertegenwoordigers van de vele groepen die in de stad leven. Daarom is de gemeente over de gehele stad netwerken aan het aanleggen die er voor zullen zorgen dat zij met alle groepen Amsterdammers contact heeft en houdt.

Lisa Neves Gonçalves

^


-

© gemeente Amsterdam - 25-02-2002