Gemeente Rotterdam

Brief over arbeidstijdenregistratie aan minister Vermeend

De Rotterdamse onderwijswethouder Els Kuijper en onderwijswethouder Pierre Heijnen uit Den Haag hebben minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een brief gestuurd waarin zij met klem verzoeken om een flexibele houding van het Rijk ten aanzien van de arbeidstijdenregistratie op scholen.

De integrale brief van de wethouders:

---

Geachte heer Vermeend,

In grote steden, als Rotterdam en Den Haag staat het onderwijs onder grote druk. Dat moet voor u geen verrassing zijn. Bij vrijwel alle problemen die te maken hebben met normen en waarden in onze maatschappij richt de blik zich op de scholen. Voor de aanpak van onveiligheid, vandalisme, pesten of discriminatie. Bovendien hebben met name de scholen in de grote steden te kampen met een enorm leerkrachtentekort. Het ziet er naar uit dat dit tekort de komende jaren nog verder toeneemt.

Vertegenwoordigers van de schoolbesturen in Rotterdam en Den Haag hebben zich enige tijd geleden op de hoogte gesteld van het verzoek van de Rijksoverheid om te voldoen aan de arbeidstijdenregistratie volgens de arbeidstijdenwet. Gezien de huidige omstandigheden in het onderwijs is dit een verplichting waaraan zij onmogelijk kunnen voldoen. Echter, de vraag om hen van die plicht te ontheffen is door u niet gehonoreerd. Sterker nog: een aantal scholen heeft inmiddels een boete gekregen voor het niet naleven van die wet. Wij betreuren het dat een beroepsgroep waarvan zoveel wordt gevraagd nu ook nog eens wordt `gestraft' voor het niet hanteren van een sluitend registratiesysteem voor arbeidstijden. De schoolbesturen hebben herhaaldelijk en beargumenteerd aangegeven dat de arbeidstijdenregistratie teveel van hen vergt. U heeft daar echter geen gehoor aan gegeven.

Ondanks de enorme werkdruk in het onderwijs zijn er toch vele initiatieven om de kwaliteit van ons onderwijs te behouden. Allerlei activiteiten worden ontplooid om de achterstanden aan te pakken en normen en waarden een plaats te geven. Inzet van onderwijsassistenten en zij-instromers moeten een oplossing bieden voor het leerkrachtentekort. Om die initiatieven waar te kunnen maken vragen scholen ons om taakverlichting en om hen minder lastig te vallen met registratiesystemen en bureaucratische regelingen. Onze reactie daarop is: waar mogelijk een verminderde plan- en verantwoordingslast. Van het Rijk verwachten wij een zelfde opstelling. Wij doen daarom een dringend beroep op u om begrip te hebben voor deze situatie en nogmaals te overwegen of de strikte benadering van de uitvoering van de arbeidstijdenwet nodig is en of een ontheffing nu echt tot onoverkomelijke bezwaren leidt. Wij vragen u daarom met klem een flexibele houding in deze in te nemen.

Met vriendelijke groet,
mede namens de schoolbesturen primair en voortgezet onderwijs in Rotterdam en Den Haag,

Els Kuijper, wethouder onderwijs in Rotterdam
Pierre Heijnen, wethouder onderwijs in Den Haag