Korps: Friesland, plaats: Friesland 25-02-2002
Politieberichten van 25/2 (07.00 uur t/m 13.00 uur)

Sneek: gewonde man
Vrijdag omstreeks 07.45 uur werd in een portiek van een flat aan de Pier Heemstrastraat een zwaargewonde man aangetroffen. Zie hiervoor de politieberichten van 22/7 (07.00 uur t/m 13.00 uur) Uit onderzoek is gebleken dat de man niet het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Door overmatig drankgebruik is het slachtoffer verschillende malen in zijn woning gevallen en liep daarbij o.a. een hoofdwond op. Vervolgens is de man de woning uitgelopen en in de portiek van de betonnen trap gevallen. Bij deze valpartij heeft de man nog verschillende kwetsuren opgelopen. In de loop van zaterdagmorgen heeft de recherche de man gehoord. Hij ligt nog steeds in het ziekenhuis op de afdeling IC en zijn toestand is stabiel.

Heerenveen: overvaller aangehouden
Zondagmorgen werd in het centrum van Heerenveen een 17-jarige inwoner van die plaats aangehouden. De jongeman wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij de overval op het benzinestation aan de Wiekslag ( woensdag omstreeks 20.20 uur). Zie hiervoor de politieberichten van 20/3 (13.00 uur) t/m 21/3 (07.00 uur). De jongeman is ingesloten en zit op dit moment nog vast. De recherche, die de zaak in onderzoek heeft, kan nog geen mededelingen doen of hij ook betrokken is geweest bij de overvallen van het afgelopen weekend in Heerenveen.

Fryske Diken: aankondiging controles
De radarcontroleurs van het bureau verkeershandhaving controleren woensdag 27 februari op de N356 (afslag N31, Sumar). Donderdag 28 februari vinden controles plaats op de N356 van Zwaagwesteinde naar Veenwouden. Vrijdag 1 maart wordt gecontroleerd op snelheid op de N355, tussen Buitenpost en de provinciegrens. Verder wordt deze week op de andere items van Fryske Diken gecontroleerd: helm, gordel, rood licht en alcohol.

Drachten: inbraak woning
Zondag tussen 18.00 en 21.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Butewacht. Het slot in de achterdeur werd vernield. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een computer, een videocamera, een paspoort en een rijbewijs weggenomen. De eigenaar, een 31-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Metslawier: brand woning
Maandag omstreeks 06.10 uur brak brand uit in een woning aan de Tsjerkebuorren. De bewoner, een 36-jarige man, had de open haard aangestoken. Door oververhitting van het rookkanaal was het dak in brand geraakt en was er sprake van een uitslaande brand. De brandweer heeft het vuur geblust. Een gedeelte van het dak ging bij de brand verloren. Er deden zich geen persoonlijke ongelukken voor. De bewoner verkeerde in psychische nood. Hij werd overgebracht naar het bureau en aldaar onderzocht door een arts, die vond dat de man moest worden opgenomen.

Lemmer: inbraak school
Van zaterdag op zondag werd ingebroken in de muziekschool aan de Flevostraat. Een raam van het gebouw werd vernield. Uit de school zijn twee boosters weggenomen. Een medewerker van de muziekschool, een 52-jarige inwoner van Oosterzee, heeft aangifte gedaan.

Haule: doorrijden na aanrijding
Zondag omstreeks 21.30 uur reed een 24-jarige inwoner van Appelscha met zijn personenauto over de Haulerdiek in de richting Oosterwolde. Uit tegenovergestelde richting naderde een personenauto, die niet voldoende rechts hield. Toen de autos elkaar passeerden raakten de spiegels elkaar. De buitenspiegel vloog door het linker voorportier en raakte de inwoner van Appelscha tegen het hoofd. Door de klap liep hij een gescheurd trommelvlies op en een wondje aan zijn oor, dat gehecht moest worden. De tegenpartij heeft zijn identiteit niet bekend gemaakt en is na de aanrijding zonder te stoppen, doorgereden.

Joure: overvallen opgelost
De afgelopen veertien dagen werden vier verdachten in de leeftijd van 20, 22, 20 en 22 jaar, afkomstig uit Gaastmeer en Bolsward aangehouden. Met deze aanhouding heeft de recherche van Heerenveen in samenwerking met die van Sneek een viertal overvallen opgelost. Op vrijdag 26 oktober omstreeks 20.45 uur werd een overval gepleegd op bakkerij Breimer aan de Midstraat te Joure. Hierbij werd gebruik gemaakt van een namaakwapen. Met dit wapen werd het winkelmeisje gedwongen het geld in de kassa af te geven. Op zaterdag 10 november omstreeks 19.40 uur vond een overval plaats op de snackbar Smulboetiek aan de Nieuwstraat te Heerenveen. Onder bedreiging van een mes werd medewerkster gedwongen het geld af te geven. Op donderdag 15 november vond een mislukte overval plaats op het Esso-benzinestation op het industrieterrein in Bolsward. Verder werd op maandag 17 december omstreeks 20.30 uur een snackbar aan de Frieswijkstraat te Sneek overvallen. Onder bedreiging van een mes werd het geld uit de kassa weggenomen. Van alle overvallen heeft de politie destijds een persbericht gemaakt. De verdachten traden in wisselende samenstelling op. In totaal werd ruim f 5000.- buitgemaakt. Het geld is opgegaan aan drank en levensonderhoud. De verdachten zijn inmiddels voorgeleid en zitten allen nog vast.

Oosterwolde: dolle koe
Maandag omstreeks 09.40 uur bracht een 48-jarige inwoner van Gersloot twee koeien naar het slachthuis aan de Hornleger. De eerste ging gewillig mee, doch de tweede wist te ontsnappen. De koe nam de man een eindje mee op de horens, waarna de man zich liet vallen. Hij liep geen verwondingen op. De koe rende via de Hornleger het terrein van Van de Brug aan de Venekoterweg op. Hij liep daarbij door de ruit van een schuifpui van de showroom en kwam vervolgens weer naar buiten. Achter op het terrein werd nog een ruit vernield. De koe werd vervolgens verdoofd en afgevoerd.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272