Gemeente Roermond

Roermond, 25 februari 2002

Ondertekening van subsidieovereenkomst

Burgemeester H. J. Kaiser van Roermond en dhr. W. van Megen, bestuursvoorzitter van de stichting Algemeen Maatschappelijk Werk Midden Limburg (AMW-ML), ondertekenen op maandag 25 februari de subsidieovereenkomst. Hiermee wordt het startsein gegeven om het maatschappelijk werk in Roermond door het AMW-ML te laten verrichten. Roermond sluit zich hiermee aan bij het samenwerkingsverband van alle andere Midden-Limburgse gemeenten. Burgemeester Kaiser zal hiertoe het convenant met de dertien collega-gemeenten ondertekenen.

Het maatschappelijk werk biedt 1e-lijns hulp bij individuele problemen. Het gaat om onder andere problemen in het gezin tussen partners, ouders en jongeren, schuldhulpverlening, seksueel geweld en eenzaamheid. Deze vorm van hulpverlening sluit aan op de herstructurering van het Roermondse welzijnswerk, waarbij de keuze is gemaakt voor een brede welzijnsinstelling met een wijkgerichte aanpak. Hierbij licht de nadruk op de doelgroepen jongeren, ouderen en allochtonen. De gemeente Roermond sluit zich hiermee aan bij het regionale samenwerkingsverband op het gebied van direct en voor iedereen toegankelijke hulpverlening.

Bedrijfsplan
Op basis van de bestaande situatie is in overleg tussen de gemeente en stichting AMW Midden- Limburg een bedrijfsplan opgesteld, waarin is aangegeven op welke wijze invulling gegeven kan worden aan het maatschappelijk werk in Roermond. In het bedrijfsplan is nadrukkelijk vastgelegd dat toegewerkt wordt naar een planmatige aanpak voor een grotere bereikbaarheid en beschikbaarheid van de hulpverlening. Een optimale samenwerking tussen ketenpartners staat hierin centraal.

Subsidieovereenkomst
In de subsidieovereenkomst staat omschreven welke activiteiten en prestaties van de stichting AMW Midden-Limburg verwacht worden. Ook is vastgelegd dat binnen de hulpverlening samenwerking wordt gezocht met de ketenpartners (zoals SWR) op het gebied van welzijn en zorg. Voor het uitvoeren van deze taak stelt de gemeente Roermond ¤ 441.700,- beschikbaar.

Convenant
Tussen de Stichting AMW Midden-Limburg en de gemeenten in het werkgebied is een convenant afgesloten waarin afspraken zijn vastgelegd over onder andere de kostenverdeling en onderling overleg. Naast de subsidieovereenkomst zal ook het samenwerkingsconvenant door de gemeente Roermond worden ondertekend. Hiermee komt een einde aan de situatie dat Roermond de enige gemeente in Midden-Limburg is die niet bij de Stichting AMW Midden-Limburg is aangesloten.