NIB Capital Bank N.V.

>

PERSBERICHT

Aantal pagina's: 4
25 februari 2002

Herfinancieringsplan Prolion


* In navolging op het persbericht van 7 februari 2002, waarin werd aangekondigd dat Prolion Holding N.V. ("Prolion") een principeovereenkomst heeft getekend met een investeringsmaatschappij over een versterking van het eigen vermogen onder een aantal voorwaarden, maakt Prolion bekend dat met partijen geen overeenstemming is bereikt over de voorwaarden. Thans heeft Prolion echter een principe overeenkomst getekend met een andere groep investeerders over een herfinanciering van Prolion. De investeerders zullen, onder voorwaarden, Prolion EUR 12,5 miljoen verstrekken tegen uitgifte van nieuwe gewone aandelen Prolion.

* Prolion is tevens met haar financiers NIB Capital en Rabobank overeengekomen dat zij, tegen betaling van een overeengekomen bedrag en uitgifte van nieuwe aandelen, afstand doen van de vorderingen en de daarmee verband houdende zekerheden.

* Zoals vermeld in het persbericht van 14 februari 2002, heeft de rechtbank te Haarlem, op verzoek van de bewindvoerders, de surseance van betaling van Prolion Sales B.V., de werkmaatschappij van Prolion waarin zich nagenoeg alle operationele activiteiten bevinden, omgezet in een faillissement. Een van de voorwaarden voor de totstandkoming van de transactie is dat Prolion de activa voor een redelijke prijs uit het faillissement van Prolion Sales kan kopen.

* Dinsdag 26 februari 2002 zal een Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders gehouden worden om de aandeelhouders verder te informeren over de transactie en goedkeuring te vragen voor de emissie van gewone aandelen.

De transactie

* Prolion heeft een principeovereenkomst getekend met een groep investeerders over een versterking van het eigen vermogen van EUR 12,5 miljoen tegen uitgifte van nieuwe gewone aandelen Prolion. Deze groep zal na de uitgifte van nieuwe aandelen in het kader van de totale transactie 60 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal van Prolion houden, hiervan wordt 8 % ter beschikking gesteld aan management en personeel in de vorm van opties.


* Als integraal onderdeel van de bovengenoemde overeenkomst, heeft Prolion tevens een principe overeenkomst getekend met Trako Holding B.V. ("Trako") betreffende de overname door Prolion van alle Gascoigne Melotte distributiemaatschappijen, de Gascoigne Melotte productieactiviteiten en de assemblageactiviteiten van de melkrobot en een afnamegarantie voor de daarbij behorende voorraden, onder voorwaarde dat de bovengenoemde financieringstransactie wordt geëffectueerd. Prolion zal de overname als volgt betalen:
* Een bedrag in contanten ter grootte van EUR 5 miljoen te voldoen bij effectuering van de transactie;
* Uitgifte aan Trako van een zodanig aantal aandelen als overeenkomt met 13 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal; * Overdracht van de snackcorneractiviteiten inclusief de daarbij behorende overeenkomsten.
Prolion garandeert Trako de afname door Prolion van AMS'en in eigendom van Trako tegen een prijs van EUR 82.000 voor een 2,2 box. Prolion betaalt Trako op de datum van de effectuering van de transactie EUR 2 miljoen en zal het resterende bedrag op latere tijdstippen voldoen.
* Prolion zal de Rabobank een bedrag in contanten betalen, een gedeelte bij de effectuering van de transactie en een gedeelte op termijn als vergoeding per verkocht en geleverd AMS, en een zodanig aantal aandelen als overeenkomt met 5 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal tegen finale kwijting van schulden en vrijgave van zekerheden.
* Aan NIB Capital zal, bij effectuering van de transactie, een bedrag in contanten worden betaald tegen finale kwijting van schulden en vrijgave van zekerheden.

* Te Strake B.V., die een vordering heeft op Prolion, zal niet tot invordering van de vordering en niet tot uitwinning van de daarmee verband houdende zekerheden overgaan, tegen verkrijging van zodanig aantal aandelen als overeenkomt met 3,5 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal.

Voorwaarden voor de totstandkoming van deze transactie zijn onder meer
* Goedkeuring van de emissie van gewone aandelen door de Algemene Vergadering van Aandeelhouders;

* Overeenstemming met de curatoren over de aankoop van de activa uit het faillissement van Prolion Sales;

* Positieve afronding due diligence onderzoek Trako en Prolion;
* Overeenstemming met de overige schuldeisers van Prolion Holding N.V. en Prolion B.V., niet zijnde de belastingdienst, dat zij maximaal EUR 2,5 miljoen krijgen aangeboden, alsmede een zodanig aantal aandelen als overeenkomt met 1,5 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal;
* Een toezegging aan Prolion van een bank voor een financieringsfaciliteit van EUR 10 miljoen.

Verwatering bestaande aandeelhouders
Na de uitgifte van aandelen in het kader van de totale transactie zal het belang van de bestaande aandeelhouders verwateren tot 17 % van het vergrote geplaatste aandelenkapitaal van Prolion.

Overbruggingsfinanciering
Teneinde een tijdelijke oplossing te creëren voor de acute liquiditeitsproblemen van Prolion is aan Prolion een overbruggingsfinanciering ten bedrage van EUR 100.000 verstrekt.

Financiële positie Prolion
Op 14 januari 2002 heeft Prolion een voorlopig nettoverlies van EUR 5,0 mln over de eerste helft van het boekjaar 2001/2002 bekend gemaakt, waarbij aangemerkt werd dat daarbij geen rekening gehouden is met mogelijke aanvullende voorzieningen. Op 12 februari 2002 heeft Prolion aangekondigd dat de definitieve cijfers over het eerste half jaar van 2001/2002 uiterlijk 26 februari 2002 nabeurs bekendgemaakt zullen worden, wanneer naar verwachting meer duidelijkheid bestaat over de voorgenomen herfinanciering van Prolion.

Strategie Prolion
Prolion heeft zich tot doel gesteld om binnen 3 jaar een marktaandeel te bereiken van 35 % in de voor de melkrobot relevante markten Europa, Japan en de Verenigde Staten. Om deze doelstellingen te bereiken zal de volgende strategie worden gevolgd:
o Focus op automatisering van de melkveehouderij
o Controle over productie, assemblage en distributie o Stroomlijnen van de interne organisatie

In oktober 2001 is een eerste stap gezet in de invulling van deze strategie met de aankoop van de distributeurs AMS France SARL en Strangko AMS Liberty S.A.. Via de voorgenomen overname van de Gascoigne Melotte activiteiten kan Prolion de assemblage van de melkrobots en de distributie via de Gascoigne Melotte kanaal in eigen beheer gaan uitvoeren wat de volgende voordelen biedt:
* Directe invloed op de marketing en verkoop van de melkrobot; * Rechtstreekse levering aan en contact met melkveehouders; * Meer kennis over de markt en eindgebruiker, waardoor sneller ingespeeld kan worden op veranderende behoeften in de markt; * Volledige controle over kwaliteitsbewaking;
* Vermindering van het werkkapitaalbeslag;
* Betere spreiding in de debiteurenportefeuille;
afhankelijkheid van Trako gelieerde distributiemaatschappijen wordt volledig afgebouwd.
Door de voorgenomen overname verwerft Prolion tevens de productie- en verkoop activiteiten van de Gascoigne Melotte op het gebied van conventionele melksystemen. Dit zal naar verwachting leiden tot een meer stabiele cash flow voor Prolion.

o

Vooruitzichten
Zoals in een eerder persbericht reeds aangekondigd, is op dit moment nog geen goede inschatting te maken wanneer de investeringsbereidheid onder melkveehouders weer aantrekt. Derhalve kunnen over de verwachte verkopen en resultaten in de tweede helft van het boekjaar geen concrete uitspraken worden gedaan.

Gezien de liquiditeitsproblemen zal Prolion echter op korte termijn de financieringstransactie moeten effectueren om de continuïteit van Prolion te kunnen waarborgen.

Directie Prolion Holding N.V.

Vijfhuizen, 25 februari 2002

Voor nadere informatie:
Prolion Holding N.V.
Tel: 023 558 9050

Website:www.prolion.nl
Profiel
Prolion, sinds juli 1997 genoteerd aan Euronext Amsterdam, is gespecialiseerd in het ontwikkelen van systemen voor automatisering en procesbeheersing in de melkveehouderijsector. In deze sector heeft Prolion een uitgebreide productenrange ondergebracht in verschillende labels. Tot de productenrange van Prolion behoort onder meer de melkrobot (AMS). Dit is een volledig geautomatiseerd systeem voor melkwinning in de stal, gebruikmakend van een met sensoren uitgeruste melkrobot.

>


---

---