Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 25-02-2002
Persberichten district Heerlen (HP 15.35 uur) Maandag 25 februari 2002

Heerlen, grow-shop in brand na ontploffing:
Zondagavond 24 februari 2002 is na een ontploffing brand ontstaan in een grow-shop gevestigd aan de Kempkesweg te Heerlen. De bewoners van naastgelegen panden werden geëvacueerd. Er deden zich geen persoonlijke ongevallen voor. Het bleef bij materiele schade Omstreeks 23.15 uur deed zich op de Kempkesweg een ontploffing voor welke gehoord werd door meerdere getuigen. Meteen na de ontploffing ontstond aan de voorzijde van de grow-shop een hevige brand waardoor een overkapping aan de voorzijde alsmede de raamkozijnen boven de grow-shop door de hitte compleet smolten. Bewoners van de naastgelegen panden, onder andere een woning waarin kamerverhuur plaatsvindt, werden uit voorzorg door de politie ontruimd worden. De gewaarschuwde brandweer had de brand snel onder controle. Uit het ingestelde onderzoek is gebleken dat de brand vermoedelijk door een benzineontploffing is ontstaan die van buiten af werd veroorzaakt. De naastgelegen panden liepen door de brand rook- en roetschade op. Een voor de grow-shop geparkeerde personenauto liep door de hitte ernstige schade op. Onder andere de plastic bumpers en verlichtings-units van de auto smolten.
De politie stelt een verder onderzoek in naar de brandstichting.

Brunssum, carjacking:
Een 33 jarige inwoner van Landgraaf heeft maandagmorgen 25 februari 2002 bij de politie aangifte gedaan van de diefstal van zijn personenauto waarbij gebruik is gemaakt van geweld. Het slachtoffer kreeg zondag via het chatten contact met een onbekende man met wie hij een afspraak maakte. Het tweetal trof elkaar omstreeks 22.00 uur op een tankstation gelegen aan de Akerstraat Noord te Heerlen. Na een bezoek aan de woning van het slachtoffer werd de onbekende man naar de Wenckebachstraat in Brunssum gebracht met de bedoeling dat deze daar uit zou stappen. Echter de onbekende man eiste van de inwoner van Landgraaf dat hij zou uitstappen. Daarbij kwam het tot een handgemeen en een bedreiging. Het slachtoffer werd uit zijn auto geduwd en getrapt. Daarna vertrok de onbekende met de auto van het slachtoffer. De auto is nog niet teruggevonden. Het slachtoffer heeft van de diefstal aangifte gedaan bij de politie.

Brunssum, woninginbraak:
Zondag 24 februari 2002 heeft in een woning aan de Veldstraat te Brunssum een inbraak plaatsgevonden. De bewoner die zondagavond omstreeks 22.00 uur thuiskwam ontdekte dat er in de korte tijd dat hij afwezig was geweest ingebroken werd. Na het verbreken van een ruit aan de achterzijde van de woning werd door handreiking een deur geopend. De woning werd doorzocht waarbij audioapparatuur, een computer met toebehoren, tientallen cds en dvds ontvreemd werden. Ook enkele honderden euros en naar schatting een veertigtal videobanden werden door de inbreker(s) meegenomen. De benadeelde heeft van de inbraak bij de politie aangifte gedaan.

Heerlen, autodief aangehouden:
Een 31 jarige inwoner van Landgraaf is maandagmorgen 25 februari 2002 door de politie na een achtervolging aangehouden. De politie controleerde maandagmorgen kort voor 5 uur aan de achterzijde van t Loon een slapende man. Tijdens de controle zagen de politieagenten plotseling een geparkeerde personenauto met hoge snelheid wegrijden. De politieagenten sprongen in hun dienstauto en er ontstond een achtervolging. De auto bleek van diefstal afkomstig te zijn. Deze werd zaterdag 23 februari vanaf de Gasthuisstraat te Heerlen ontvreemd. Van de diefstal werd door de eigenaar aangifte gedaan.
Tijdens de achtervolging werd met snelheden rond de 100 km per uur gereden en werd door de bestuurder van de vluchtauto geen gevolg gegeven aan stoptekens van de politie. Op de rotonde op Nieuw Eyckholt verloor de bestuurder de macht over het stuur. De auto raakte in een slip waarbij de deze op de middengeleiding van de rijbaan tot stilstond kwam. De enige inzittende sprong na het tot stilstand komen uit de auto maar werd kort daarna aangehouden. Hij is voor verder onderzoek ingesloten aan het politiebureau. Hij werd in het belang van het onderzoek in de loop van de ochtend in verzekering gesteld. De politie stelt een verder onderzoek in.