Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in maart

Middelen en gebruiken

Te verschijnen in de week van de psychiatrie, op woensdag 6 III 2002

Heroïneproef en politiek
Begin februari presenteerde de Centrale Commissie Behandeling Heroïneverslaafden het verslag van een proef met het onder medisch toezicht verstrekken van heroïne aan `therapieresistente verslaafden'. Volgens Trudy Dehue toont dit experiment hoe nauw wetenschap verweven is met sociale politiek. Juist door de proef op te zetten als een `Randomized Clinical Trial' (rct) kozen de onderzoekers partij. De basisregels van rct's komen namelijk voort uit een heel bepaalde maatschappijbeschouwing. Bovendien wordt in `trials' de werkelijkheid niet alleen geregistreerd, maar ook geregisseerd - bijvoorbeeld bij doordat de behandelgroep selectief wordt samengesteld.

Motiverende gesprekvoering
Volgens Gerard M. Schippers en Jannet de Jonge besteden hulpverleners te weinig aandacht aan de motivatie van hun klanten om te breken met ongezond gedrag. Dat is merkwaardig, want veel werkwijzen leunen zwaar op zelfwerkzaamheid. De laatste jaren gooit men het in de verslavingszorg daarom over een andere boeg: alle psychosociale interventies zijn geënt op `motiverende gespreksvoering'. Deze confronterende maar beslist niet moraliserende gespreksstijl blijkt zo succesvol dat ze ook toepassing verdient in de overige gezondheidszorg.

Ontwenningsoord
Mario Withoud verhaalt van zijn ervaringen in een ontwenningsoord. Over het peil van van de `zogenaamde behandeling' is hij niet te spreken: `In een consult van nog geen half uur bracht [een verslavingsarts] meer duidelijkheid dan een half jaar, al dan niet groepsgewijs, praten met sociaal werkers, psychiatrische verpleegkundigen of hoe ze zich ook noemen.' Zijn de strenge regels en de softe sfeer die de auteur beschrijft kenmerkend voor ontwenningsoorden?

Euthanasie: artsen aarzelen
Net nu artsen mensen aan een zacht en waardig einde mogen helpen laten sommigen van hen het afweten. Leo de Nobel vraagt zich af waarom: zien deze dokters niet dat ze knoeiers vrij spel geven?

Zelfbinding en autonomie
In een zelfbindingsverklaring kunnen mensen met terugkerende psychische stoornissen vastleggen wat er met hen moet gebeuren als ze ernstig in de war raken. De herziene Wet Bopz zal het waarschijnlijk mogelijk maken om mensen op grond van zo'n codicil op te nemen en te behandelen - zelfs als ze zich daar dan tegen verzetten. Zelfbinding legitimeert dus dwang. Patrick Delaere gaat na waaraan dit middel zijn morele gezag ontleent. Hoe is dwang op verzoek te rijmen met zelfbeschikking?

Week van de psychiatrie
Deze aflevering verschijnt in de 28e week van de psychiatrie, dit jaar gewijd aan de beeldvorming over ggz-cliënten
(www.weekvandepsychiatrie.nl). Zelfs goedbedoelende regisseurs zetten psychisch gehandicapten te kijk, constateert Jan Pols.

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-297 11 00 (fax: 030-297 11 11); e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 37 36 (fax: 030-638 39 99); website: http://www.bsl.nl.

Zie ook de inhoudsopgave van het laatstverschenen nummer.
---