Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

NIZW-publicatie Ouderenadvisering in vele gedaanten

Tussenrapportage Stimuleringsprogramma Ouderenadvisering

25 februari 2002

De afgelopen jaren heeft het werkveld ouderenadvisering zich sterk ontwikkeld. In diverse plaatsen in het land zijn verscheidene vormen van advisering ontstaan. In opdracht van het ministerie van VWS is in 2000 het Stimuleringsprogramma Ouderenadvisering opgezet. Doel van dit programma is onder andere inzicht te krijgen in de huidige praktijk van advisering en te onderzoeken hoe ouderenadvisering landelijk gestalte kan krijgen. Het rapport Ouderenadvisering in vele gedaanten doet verslag van het eerste deel van dit onderzoek. Dit rapport is uitgebracht door het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

In kaart
In Ouderenadvisering in vele gedaanten wordt de vraag naar advisering aan ouderen in kaart gebracht. Tevens beschrijft het rapport een aantal risicogroepen onder ouderen, voor wie advisering een extra steun in de rug kan betekenen. Ook worden er beschrijvingen en analyses van verschillende praktijkvoorbeelden gegeven. Vragen die hierbij aan bod komen zijn: hoe is de ouderenadvisering georganiseerd? Wie voeren het uit? Wat zijn de knelpunten? Daarnaast bespreken de auteurs belangrijke beleidsontwikkelingen die van invloed zijn op ouderenadvisering en blikken zij vooruit naar het vervolg van het project.

Achtergronden
Diverse maatschappelijke achtergronden spelen een rol bij het ontstaan van de ouderenadvisering. Burgers worden mondiger en ouderen stellen zich steeds meer op als kritische consumenten. Daarnaast neemt door de verregaande individualisering het aantal kwetsbare ouderen toe die zelfstandig wonen en weinig mantelzorg krijgen. Zij hebben behoefte aan extra begeleiding en advies. De organisatie van de hulp- en dienstverlening is complex, waardoor ouderen moeite hebben zelfstandig hun weg te vinden. Ten slotte is ook de ontwikkeling van aanbod- naar vraaggericht werken in de sectoren zorg, welzijn en wonen een belangrijke stimulans voor de opkomst van de ouderenadvisering.

Eigen accenten
Onder de term ouderenadvisering vallen diverse taken. Iedere organisatie die zich met advisering aan ouderen bezighoudt, legt zijn eigen accenten. Maar iedere ouderenadviseur heeft als kerntaken het geven van informatie en advies, verwijzing, bemiddeling en begeleiding. Instanties die zich bezighouden met ouderenadvisering zijn te vinden bij welzijnsinstellingen, stedelijke informatiepunten en wijkposten, maar ook bij zorgaanbieders en ouderenorganisaties.

Bestellen
Ouderenadvisering in vele gedaanten. Tussenrapportage Stimuleringsprogramma Ouderenadvisering is geschreven door Christien Begemann m.m.v. Sandra van der Dam, Marita Meulmeester en Roelf van der Veen en kost ¤ 5,-. E 432441. De publicatie is te bestellen bij NIZW / Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 25 februari 2002