Nieuwe Intel® XeonTM processors en chipset verhogen de systeemprestaties met maximaal 80 procent

Eerste twee-weg serverplatform met Hyper-Threading technologie en Intel NetburstTM Microarchitecture

Kontich, 25 februari 2002 - Intel introduceert tijdens het Intel Developer Forum haar eerste Intel® Xeon(tm) processor voor servers die gebruik maakt van Hyper-Threading technologie en de Intel Netburst microarchitectuur. Het bedrijf introduceert tevens de Intel® E7500 chipset. Het nieuwe serverplatform kan de prestaties voor twee-wegsystemen opvoeren met maximaal 80 procent, ten opzichte van de huidige Intel-platforms1. De Intel Xeon processor-familie is beschikbaar met klokfrequenties van 2,2GHz, 2,0 GHz en 1,8GHz en zal de basis vormen voor de toekomstige twee-weg servers.

"De Intel Xeon processorfamilie en de E7500-chipset laten Intel-technologie en -innovatie zien op hun best." zegt Mike Fister, senior vice president en general manager van Intels Enterprise Platforms Group. "De op de Xeon processor gebaseerde platforms zullen maximale schaalbaarheid en prestaties blijven garanderen."

Naar verwachting zullen wereldwijd een aantal producenten - waaronder Compaq, Dell, Fujitsu-Siemens, Hewlett-Packard, IBM en NEC - de komende maanden platforms op de markt brengen, die op de nieuwe processor zijn gebaseerd. Zij richten zich hiermee op de markt voor front-end servers en servers voor algemene toepassingen.

De Intel Xeon-processor voor systemen met twee processors biedt verhoogde prestaties, dankzij de Intel Netburst-microarchitectuur op Intels 0,13 micron productieproces, Hyper-Threading technologie, een grotere level 2 cache (512KB) en de E7500 server chipset. De Intel E7500 chipset ondersteunt DDR-geheugen en is geoptimaliseerd voor de Intel Xeon-processor. Het is de eerste in een reeks serverchipsets en zorgt voor een verdubbeling van de geheugenbandbreedte ten opzichte van op SDRAM gebaseerde platforms. De nieuwe chipset zal hiermee de toegang tot geheugen versnellen, met sterkere platformprestaties tot gevolg. Ook de prestaties van I/O-intensieve serverapplicaties zullen verbeteren.

Internet-servers - front-end of voor algemene toepassingen - met één of twee processors zijn in toenemende mate populair bij bedrijven met e-business-activiteiten. Op Intel gebaseerde servers spelen in op de huidige trend waarbij bedrijven en service providers snel meerdere servers inzetten om de groei van de serverwerklast te kunnen opvangen. Volgens International Data Corporation is 92 procent van alle front-end servers die in het derde kwartaal van 2001 in gebruik waren - in aantallen geleverde servers met één of twee processors - gebaseerd op een Intel-architectuur2.

Over Hyper-Threading technologie
De Intel Xeon-processorfamilie introduceert de multithreading ontwerptechnieken van Hyper-Threading. Door deze innovatie kan een besturingssysteem een enkele fysieke processor beschouwen alsof het twee logische processors zijn, waardoor de serverresponstijden en de verwerkingstijd van transacties alsook de werklast verbeterd worden. Dit wordt bereikt doordat processors die met Hyper-Threading werken de inkomende data vanuit twee verschillende threads binnenkrijgen, vergelijkbaar met iemand die twee telefoongesprekken tegelijk voert, met aan elk oor een hoorn. Hyper-Threading is ontwikkeld om de systeemprestaties en efficiëntie te verbeteren en zal onderdeel zijn van de komende Intel Xeon processor MP voor multiprocessorsystemen, die later dit kwartaal beschikbaar is. De eerste tests tonen aan dat Hyper-Threading technologie zorgt voor een aanzienlijke verbetering van het aantal gelijktijdige webtransacties en gebruikers dat servers kunnen afhandelen. De technologie kan de snelheid en kwaliteit van de multitaskingmogelijkheden vergroten voor gebruikers die tegelijkertijd meerdere applicaties draaien. Zo heeft het persbureau Reuters samengewerkt met Intel om een real-time applicatie voor financiële gegevens te optimaliseren met behulp van Hyper-Threading, met als resultaat een prestatieverbetering van 30 procent.

Aanvullende producten van Intel
De combinatie van de Intel Xeon processor en de krachtige Intel E7500 chipset biedt een optimale balans tussen prestaties en I/O-mogelijkheden. Deze chipset sluit aan op de 400MHz systeembus van de Intel Xeon processor, die een bandbreedte biedt van 3,2 gigabyte per seconde. De Intel E7500 is geheel opnieuw ontworpen om te voldoen aan de eisen die dual-processorsystemen stellen en is inmiddels door klanten gevalideerd op meerdere Intel-platforms. In de toekomst zullen hogere kloksnelheden en grotere cache-configuraties nog meer ruimte bieden voor berekeningen en voor grafische en I/O-intensieve verwerking.

Krachtige servers vereisen snelle netwerkconnecties en I/O-technologieën om te kunnen voldoen aan de toenemende vraag naar datatoegang en netwerkdiensten. Serverplatforms op basis van de nieuwe Intel Xeon processor en de E7500 chipset zullen profiteren van de Intel 82546EB Gigabit Ethernet controller, 's werelds eerste dual port controller op basis van een enkele chip. De Intel 82546EB is geoptimaliseerd voor zeer compacte servers waarbij het gaat om hoge prestaties, een laag energieverbruik en beperkte ruimte voor het moederbord.

Om de toegang tot gegevensopslag te versnellen, kan het serverplatform worden uitgerust met een Intel IOP321 I/O-processor, gebaseerd op Intel XScale-technologie om voldoende bandbreedte te bieden voor opslagoplossingen. Intels Gigabit Ethernet controller en I/O-processor ondersteunen de PCI-X bus voor snellere en efficiëntere netwerkverbindingen.

De hoge prestaties van dual-processorsystemen op basis van de Intel Xeon en de E7500 chipset zijn geheel toegesneden op de doelgroep. Communicatie-oplossingen zoals werklastverdeling, netwerkbeveiliging, beheer van het netwerkverkeer, Voice-over-IP en web caching vereisen hogere I/O-doorvoer en geheugenprestaties.

Om het platformontwerp verder te vereenvoudigen, biedt het nieuwe Intel E7500 Performance Appliance Platform ontwikkelaars een basisontwerp voor een standaard printplaat, die voor een reeks netwerktoepassingen kan worden gebruikt Het referentieontwerp kan gratis worden gedownload van: http://developer.intel.com/design/info/373.htm.

Prijzen en beschikbaarheid
De prijs van de Intel Xeon processor met 512KB level 2 Advanced Transfer Cache bedraagt per stuk $615 (2,2GHz); $417 (2,0GHz) of $251 (1,8GHz), in hoeveelheden van 1000 units. De prijs van de Intel E7500 chipset bedraagt $92 (minimum configuratie) of $132 (maximum configuratie), in hoeveelheden van 1000 units.