VU ziekenhuis

Amsterdam, 25 februari 2002

Nieuwe vaat-hechttechniek met behulp van robot veelbelovend

Chirurgen van het VU medisch centrum hebben voor het eerst een nieuwe hechttechniek bij een kijkoperatie uitgevoerd. Met behulp van een robot kon tijdens een laparoscopische vaatoperatie een adequate vaatnaad in de buikholte worden gelegd. Het is voor het eerst in de wereld dat deze robot bij een vaatoperatie is ingezet.

Het leggen van een vaatnaad is één van de voornaamste obstakels bij het uitvoeren van een laparoscopische vaatoperatie. Het principe van laparoscopische chirurgie (kijkoperatie) is om via kleine sneetjes in de buikwand een kijkinstrument in te brengen dat is aangesloten op een TV monitor. Via andere staven worden instrumenten ingebracht om de operatie uit te voeren. Het chirurgisch team verricht de operatie kijkend naar de monitor. Deze techniek maakt vele typen operaties in de buik mogelijk, zonder grote sneden in de buikwand. Grote vaatoperaties aan de aorta (broekprothese) blijven moeilijk want de conventionele instrumenten zijn niet buigzaam genoeg om goed te kunnen hechten.

Met de techniek die de chirurgen in het VUmc nu voor het eerst bij een vaatoperatie hebben uitgevoerd is dat hechten wel mogelijk. Aan het uiteinde van de instrumenten, gekoppeld aan de robot, zitten gewrichtjes, waardoor bewegingen in alle richtingen mogelijk zijn. Deze korte roterende bewegingen maken het mogelijk probleemloos een vaatnaad op de aorta te leggen. Deze geslaagde ingreep betekent een verfijning van de techniek bij laparoscopische chirurgie, met grote voordelen voor de patiënt, met name sneller herstel.

De robot is ontwikkeld door de firma Computer Motion. De chirurgen van het VU medisch centrum hebben de techniek voor die firma, voor het eerst en met succes, uitgevoerd.

Meer informatie:
Voor de audiovisuele media is er een grof gemonteerde versie van de techniek op DV-cam beschikbaar. Deze beelden zijn alleen voor eenmalig gebruik, naar aanleiding van dit persbericht.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Jakomien ter Haar, (020)-4443444, fax (020) 443450. Persberichten van het VU medisch centrum kunt u zien op: www.VUmc.nl

© VU medisch centrum 25/02/02 dienst public relations & voorlichting prv@vumc.nl