Gemeente Alphen aan den Rijn


Heijmans verplaatst asfaltcentrale naar locatie buiten Alphen aan den Rijn

De Gemeente Alphen aan den Rijn, Heijmans N.V. en Vastgoedonderneming AMVEST hebben overeenstemming bereikt over het verplaatsen van de asfaltcentrale aan de s Molenaarsweg per 31 december 2004 of zoveel eerder als mogelijk is, naar een locatie elders in het land. Dit heeft de coördinerend wethouder voor dit project, Jan Voogd, vandaag bekend gemaakt. Hiermee wordt het mogelijk om het woningbouwproject op het voormalige Van Oordtterrein te ontwikkelen. De afspraken tussen Alphen aan den Rijn, Heijmans en AMVEST zijn vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst die op maandag 25 februari 2002 door alle partijen is ondertekend. De overeenkomst is het resultaat van intensieve onderhandelingen om een oplossing te vinden voor de milieuoverlast van de asfaltcentrale voor de omgeving.

In de samenwerkingsovereenkomst is opgenomen dat de asfaltcentrale uiterlijk 31 december 2004 haar activiteiten binnen de gemeente Alphen aan den Rijn beëindigd. Eén van de voorwaarden is dat Heijmans, als de schoorsteen wordt opgehoogd tot 50 meter en er geurbeperkende maatregelen worden getroffen, tot die tijd maximaal 150.000 ton asfalt per jaar mag produceren. Zowel de provincie als de gemeente zullen in deze periode toezien op de naleving van de vergunningsvoorschriften.

Met Heijmans is contractueel vastgelegd dat de asfaltproductie niet in Alphen aan den Rijn wordt voortgezet. In de afgelopen jaren is gezocht naar een vervangende locatie voor Heijmans binnen Alphen aan den Rijn. Deze studies hebben duidelijk gemaakt dat verplaatsing naar een andere locatie binnen de gemeente onvoldoende voordelen oplevert in de milieusituatie.

De gemeente Alphen aan den Rijn en AMVEST betalen in de kosten van verplaatsing van de asfaltcentrale een bijdrage van respectievelijk 907.560,- en 2.268.900,-. Daarnaast koopt de gemeente de vrijkomende grond van Heijmans en zal deze herbestemmen voor lichte bedrijvigheid. Heijmans zal na beëindiging van de productie de asfaltcentrale voor haar rekening slopen en het terrein indien nodig saneren.

Met de sluiting van de asfaltcentrale wordt voor de gemeente de toekomstige doortrekking van de Burgemeester Bruins Slotsingel mogelijk gemaakt. AMVEST krijgt de mogelijkheid op het terrein van de voormalige dakpannenfabriek van Oordt ca. 225 woningen te realiseren. Daarnaast wordt een deel van het terrein ingericht als bedrijventerrein. AMVEST, en de gemeente hebben een concept-stedenbouwkundig schetsplan en een voorlopig programma van eisen voor het gebied ontwikkeld. Voor het projectgebied zal de komende tijd een nieuw bestemmingsplan worden opgesteld.

Persbericht 11, 25 februari 2002

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 25 februari 2002 laatste wijziging