Arrondissementsparket Almelo

Almelo, 25 februari 2002

Enschede Oost krijgt Justitie in de Buurt (JIB)

In navolging van Enschede West krijgt ook Enschede Oost een Justitie in de buurt kantoor. Het arrondissementsparket Almelo heeft van het Ministerie van Justitie toestemming gekregen voor een tweede JIB-vestiging in Enschede. Net als in het stadsdeel West, zal het JIB-kantoor in Oost ondergebracht worden in het ServiceCentrum. In het ServiceCentrum Oost aan de Gronausestraat/Zuid Esmarkerrondweg zijn diverse gemeentelijke diensten en welzijnsinstellingen, alsmede een wijkbureau van de politie Twente gevestigd. De samenwerking binnen het ServiceCentrum is een stimulans voor een integrale aanpak van de veiligheid in de buurt.

JIB Enschede-Oost

De JIB-vestiging in Oost zal zich met name richten op de buurten Velve-Lindenhof, de Bothoven, de Laares, Sleutelkamp en Dolphia, Schreurserve, 't Ribbelt en Schipholt. Dit zogenaamde JIB-kerngebied telt ruim 20.000 inwoners. Deze buurten zijn in het kader van het Grotestedenbeleid deels als achterstandsbuurt aangewezen. Uit onderzoek blijkt dat deze buurten een bovengemiddelde veiligheidsproblematiek kennen. Daarnaast richt het JIB zich ook op de omringende buurten die zich binnen stadsdeel Oost bevinden. Het totale verzorgingsgebied van JIB Enschede-Oost (inclusief het kerngebied) telt ongeveer 50.000 inwoners. In het JIB-gebied zijn vier coffeeshops gevestigd, die ook veel bezoekers uit Duitsland trekken. Er zijn veel hennepkwekerijen en er is sprake van dealen van harddrugs en softdrugs vanuit panden en auto's. Mede als gevolg van de verslavingsproblematiek vinden er bovengemiddeld veel autokraken en woninginbraken plaats. In Oost is verder sprake van illegale gokactiviteiten. Groepen jongeren veroorzaken door onaangepast gedrag onrust onder de bevolking. In de eerste helft van 2001 zijn er in samenwerking met het OM integrale acties gehouden in de wijk Velve-Lindenhof, met name gericht op het terugdringen van drugsoverlast. Hierbij kwam ook de behoefte aan een structurele aanpak van de problematiek naar voren.

Bij de opening van het JIB-kantoor in West in april 2000 werd de behoefte aan een JIB in het stadsdeel Oost al onderkend. Destijds is besloten dat de vestiging van een JIB-kantoor in Oost overwogen zou worden, zodra de eerste evaluatie van JIB West beschikbaar zou zijn. Uit deze evaluatie blijkt dat het JIB een dynamiek heeft onketend, waardoor het OM en zijn partners elkaar steeds beter weten te vinden in de aanpak van de veiligheidsproblematiek.

Het JIB zal zich bij zijn werkzaamheden in algemene zin richten op de versterking van de veiligheid en leefbaarheid in Enschede Oost. Hiertoe is een dertigtal concrete doelstellingen geformuleerd. De concrete doelstellingen komen in grote lijnen neer op speciale aandacht voor jongeren- en drugscriminaliteit binnen het JIB-gebied, en snelle vervolging en afdoening van strafbare feiten gepleegd in het stadsdeel Enschede Oost. Deze afdoening gebeurt dan voor de rechtbank in Almelo of het kantongerecht in Enschede. Daarnaast zullen er vanuit het JIB strafzaken worden afgedaan volgens het nieuwe officiersmodel taakstraffen, waarbij de officier van justitie, zonder tussenkomst van de rechter, taakstraffen kan opleggen.

Het JIB zal bij zijn taakvervulling intensief samenwerken met diverse partners, zoals de Reclassering, Jeugdreclassering, Raad voor de Kinderbescherming, Halt, politie, gemeentelijke instellingen en stadsdeelmanagement.

JIB landelijk
Justitie in de Buurt is de benaming van een reeks van projecten met een experimenteel karakter, waarvan het eerste in 1997 van start is gegaan. De JIB's zijn in samenwerking met - en mede gefinancierd door
- het Ministerie van Justitie in verschillende arrondissementen door het lokale OM opgezet. Oogmerk van het JIB is het vertrouwen van de burger in justitie te herwinnen, door zichtbaar en benaderbaar voor de burger, aandacht te schenken aan de alledaagse criminaliteit en veiligheidsproblematiek op buurtniveau, dus dichtbij de burger. Het JIB functioneert hierbij als een vooruitgeschoven post van het arrondissementsparket. Het OM haakt met het JIB-project ook in op het Grote Steden Beleid (GSB), waarbij de lokale verantwoordelijkheid (gemeentebestuur) voor het veiligheidsvraagstuk wordt benadrukt.