Openbare Bibliotheek Oss

31 januari 2002

CULTURELE COPRODUCTIES:

Bergbeklimmer en fotograaf Remko Dalkmann te gast in Oss

Op maandag 25 februari is bergbeklimmer, fotograaf en journalist Remko Dalkmann te gast in Culturele Coproducties, een samenwerkingsverband tussen Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss. Hij vertelt over zijn rondreizen en bergtochten naar vulkanen in Ecuador en Mexico en laat een spannende diapresentatie zien die onder meer is vertoond tijdens het prestigieuze Stumpfl Dia Event 2000. Ook spreekt hij over de cultuur en natuur in Ecuador. De dia-lezing vindt plaats in Zaal De Linck van Muzelinck, aanvang 20.00 uur. Toegangskaarten à 6 zijn te koop bij de boekhandel en de bibliotheek.

Remko Dalkmann

Remko Dalkmann is journalist, fotograaf en enthousiast begeleider van avontuurlijke rondreizen en bergtochten. Hij reist regelmatig naar de Andes en de Himalaya en is een ervaren bergbeklimmer. Daarnaast heeft hij veel oog voor de cultuur en de natuur van het land. Het gaat hem ook om de mensen die hij ontmoet. Citaat: Bij de bergvolkeren in de Andes en de Himalaya staan mensen nog op de eerste plaats. Bij ons de dingen. De westerse mensen kunnen heel wat van ze leren. Van zijn bergreizen maakt hij audiovisuele presentaties op vier projectoren, die op landelijke festivals reeds verschillende prijzen wonnen. Ook leveren zijn avonturen steeds weer genoeg stof op voor artikelen in tijdschriften, zoals Op Pad, Meridian, Limits, de Bergvriend/Berggids/Hoogtelijn en de boekjesreeks van Te gast in. In samenwerking met René de Bos schreef hij het boek Trekking in Nepal en vorig jaar verscheen Vuurwerk op de Sangay. Hierin geeft hij zijn eigen kijk op de bergsport en de natuur, geeft tips aan de toekomstige reiziger om bewust op pad te gaan en beschrijft hij zijn avonturen in Zuid-Amerika en het Himalaya-gebergte.

Vulkanen

Vulkanen lijken door hun gelijkmatige lijnen misschien niet al te moeilijk om te beklimmen, maar door hun onberekenbare karakter staan vuurspuwende bergen altijd weer garant voor avontuur. De Mexicaanse Popocatépetl is de bekendste, de Citlaltépetl (Pico de Orizaba) met ongeveer 5700 meter de hoogste en de Ixtacchihuatl de interessantste. De Vuurexpeditie van de Origin Xpedition to the Source naar de vulkanen van Ecuador was voor Remko Dalkmann een mijlpaal. Het hoofddoel was de moeilijk te bereiken en als zeer actief bekend staande Sangay. Tijdens de afdaling verdwaalden de klimmers en moest een noodbivak worden opgeslagen. Remko Dalkmann vertoont diapresentaties over de Mexikaanse Tongbrekers, de cultuur in Ecuador en Xpedition FIRE naar de Sangay. De prachtige beelden worden op enthousiaste en deskundige wijze voorzien van zijn persoonlijke verhaal.

Dia-lezing

De dia-lezing van Remko Dalkmann vindt plaats op maandag 25 februari 2002 om 20.00 uur in Zaal De Linck, ingang Muzelinck, Raadhuislaan 18 te Oss. Toegangskaarten à 6 zijn reeds verkrijgbaar bij Libris Boekhandel Derijks en de Openbare Bibliotheek Oss en op 25 februari vanaf 19.30 uur in Zaal De Linck.