CULTUURNET

'Koopt Utrechtsche Waar' 150 jaar Reclame in de Domstad

'Koopt Utrechtsche Waar!!!'
150 jaar Reclame in de Domstad

Het Volksbuurtmuseum Wijk C zal vanaf 25 februari 2002 een tentoonstelling houden over 150 jaar reclame uitingen van de stad Utrecht. De tentoonstelling zal de bezoeker een goed beeld gaan geven over hoe echte Utrechtse bedrijven in het verleden reclame maakten voor hun producten. Voor het Volksbuurtmuseum Wijk C wordt deze tentoonstelling de eerste grote en langlopende tentoonstelling. In het verleden heeft het Volks-buurtmuseum korte tentoonstellingen gehouden over de historie van de volksbuurt Wijk C.
De tentoonstelling met de titel 'Koopt Utrechtsche Waar!!', zal de bezoeker op een speelse manier een kijk geven op de historische reclame-uitingen van grote bedrijven en vooral van minder grote Utrechtse bedrijven.
Het vermaarde Van Rijns Mosterd bijvoorbeeld, maar ook kleine zelfstandigen zoals de bakker en de orgeldraaier komen aan bod. Het museum heeft de tentoonstellingsruimte overzichtelijk ingedeeld waarin de bezoeker een tijdspad langs de vele reclame-uitingen kan lopen. Daardoor wordt duidelijk dat reclame een heel oud verschijnsel is. Met eigen ogen kan de bezoeker zien dat problemen als het wildplakken al heel oud zijn. Ook de weerstand die er was tegen de reclame in de stad wordt goed duidelijk. In Utrecht was de Koninklijke Jaarbeurs één van de eerste die gebruik maakte van grote affiches en landelijke reclame. Het Volksbuurtmuseum Wijk C heeft het tentoongestelde materiaal (onder meer reclameborden, visitekaartjes. affiches, emaillen borden, blikken en vele andere voorwerpen) bij particulieren, bedrijven en andere musea verzameld, en die aangevuld met de eigen collectie. Zo is uiteindelijk de tentoonstelling 'Koopt Utrechtsche Waar!!!' samengesteld. Bezoekers kunnen actief grasduinen door het door het museum verzamelde materiaal via eigentijdse middelen als computers. 'Koopt Utrechtsche Waar!!!' wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors; Aannemersbedrijf van Zoelen B. V, Dienst Stadsontwikkeling, Economische Zaken Gemeente Utrecht. Fentener van Vlissingen Fonds, Kamer van Koophandel, Koninklijke Nederlandse Jaarbeurs, O.P.G. Groep N. V.. Rabo Bank Utrecht, Stichting K.F. Hein Fonds, Taxi Schoonhoven-Buytendijk & Utrechts Nieuwsblad. Met speciale dank aan de Werkgroep Directe Voorzieningen van de Gemeente Utrecht. De tentoonstelling 'Koopt Utrechtsche Waar!!!' zal voor het publiek te bezichtigen zijn van 25 februari t/m 31 mei 2002.

Hel Volksbuurtmuseum Wijk C is gevestigd aan de Waterstraat 27 te Utrecht op ca 10 minuten loopafstand vanaf Utrecht Centraal Station. Het museum is ook via de volgende buslijnen te bereiken l / 6 / 7 / 17 & 36. Het museum ligt vlakbij halte Sint. Jacobsstraat. Het Volksbuurtmuseum Wijk C is van maandag t/m vrijdag geopend van 11.30 uur tot 16.30 uur. Het museum is op feestdagen gesloten.

Noot aan de redactie. Voor meer informatie over het Volksbuurtmuseum Wijk C, de tentoonstelling 'Koopt Utrechtsche Waar!!!' en eventueel bijbehorend illustratie materiaal voor publicatie kunt u contact opnemen met het museum Voor de pers zal op woensdag 20 februari een speciale kijkdag worden georganiseerd. U bent bij deze van harte uitgenodigd.

Stichting Volksbuurtmuseum Wijk C Dhr. Albert van Wersch Waterstraat 27 3511 BW Utrecht Tel. (030) 231 8292 e-mail: volksbuurtmuseum@pi.net
12 feb 02 11:21