Projectbureau Duurzame Energie

Energiepremie voor duurzame-energieproducten

Zoals bekend hebben woningeigenaren recht op een aantrekkelijke subsidie, indien zij besluiten tot de aanschaf van duurzame energieproducten zoals zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompboilers. Vanaf 1 januari 2002 geldt dat ook voor warmtepompen. De premie voor een warmtepomp bedraagt maar liefst 2000,- euro.

Om eenvoudig na te kunnen gaan welke producten in aanmerking komen voor subsidie in het kader van de Energiepremieregeling, heeft het Projectbureau Duurzame Energie (PDE) samen met Holland Solar, de Stichting Warmtepompen en de Stichting Energie Prestatie Keur (Stichting EPK), ruim een jaar geleden het initiatief genomen voor het samenstellen van een lijst waarop al deze duurzame energieproducten staan vermeld. Publicatie van de lijst vond plaats via de internetsite van het Projectbureau Duurzame Energie.

Fabrikanten en leveranciers maken volop gebruik van de mogelijkheid hun producten op de lijst te vermelden. De lijst bevat inmiddels een actueel overzicht van alle (ruim 300) in Nederland verkrijgbare zonneboilers, zonnepanelen en warmtepompboilers. De lijst voorziet tevens in een dagelijkse behoefte van energiebedrijven, belast met de uitvoering van de Energiepremieregeling, maar ook van installateurs en consumenten, die vooraf de hoogte van de premie willen weten.

Aangezien de Stichting EPK in de toekomst beter in staat zal zijn de verdere ontwikkeling van de lijst in de richting van een (branche)keurmerk te faciliteren, is besloten het beheer en onderhoud van deze lijst over te dragen aan de Stichting EPK. Met ingang van 25 februari 2002 zal de lijst beschikbaar zijn via de Internetsite van de Stichting EPK: www.epk.nl. De praktische uitvoering heeft de Stichting EPK uitbesteed aan GASTEC Certification B.V.