Accell Group


PERSBERICHT

Winst Accell Group stijgt 19%

Heerenveen, 25 februari 2002 - Accell Group N.V. heeft in 2001 een netto winst uit gewone bedrijfsuitoefening gerealiseerd van EUR 5,0 miljoen. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van het voorgaande jaar. De focus op de afzet van goed renderende kwaliteitsfietsen en het aanpassingsvermogen van de organisatie hebben sterk bijgedragen aan de winstgroei.

De omzet van Accell Group bedroeg in 2001 EUR 206 miljoen (2000: EUR 204 miljoen). In de tweede helft van het jaar werden de Duitse activiteiten uitgebreid met de overname van Winora Group. Deze acquisitie werd vanaf 1 november volledig meegeconsolideerd en droeg direct bij aan de winst.

Het voorgestelde dividend per aandeel stijgt met 42% ten opzichte van het voorgaande jaar tot EUR 0,85. Dit betekent een payout van ca. 50% en een dividendrendement van 7,4%.

Met de goede resultaten en de overname van Winora heeft Accell Group haar financiële positie verder verbeterd. Rekening houdend met de verplaatsing van de productie van Hercules in Duitsland naar de nieuwe productievestiging in Hongarije en de volledige consolidatie van Winora, voorziet de directie van Accell Group, onvoorziene omstandigheden daargelaten, ook in 2002 een verdere toename van de winst per aandeel.

Winst per aandeel en dividend
De winst per aandeel (over het gemiddeld aantal uitstaande aandelen) kwam in het afgelopen jaar uit op EUR 1,72. Dit is een toename van 19% ten opzichte van de winst per aandeel in 2000 (EUR 1,45). In verband met de financiering van de overname van Winora Group zijn in december 2001 290.000 nieuwe aandelen onderhands geplaatst.

Voorgesteld wordt een combinatie-dividend uit te keren van EUR 0,50 in contanten en een stockdividend van 0,03 aandelen ten laste van de agioreserve. Op basis van de aandelenkoers op balansdatum bedraagt het totale dividend hiermee EUR 0,85 per gewoon aandeel. De payout ratio komt daarmee uit op ca. 50% en het dividendrendement op basis van de slotkoers per balansdatum op 7,4% (2000: 6,8%).

Ontwikkelingen 2001
In de Europese fietsmarkt traden in 2001 volumedalingen op. Belangrijkste oorzaken waren het slechte weer in de eerste helft van het jaar, de MKZ-crisis in Nederland en het afnemend consumentenvertrouwen. Accell Group is door haar positionering met sterke merken in de markt voor kwalitatief betere fietsen minder kwetsbaar gebleken voor een daling in het consumentenvertrouwen. De fietsmarkt in Europa liet ook in 2001 opnieuw een verschuiving zien van kwalitatief mindere naar kwalitatief betere fietsen.

In Nederland is de totale fietsmarkt iets gedaald terwijl de Accell-merken hun marktpositie verder konden verstevigen. Bovendien won Batavus de titel "Fiets van het jaar 2001".

In Frankrijk is de verkoop van hoogwaardige fietsen via de vakhandel sterk gegroeid. Het private label segment stond onder druk. De vraag naar fietsen in Duitsland liep terug. Omdat een belangrijk deel van de afzet via inkoopcombinaties loopt had vooral Hercules hier last van. Winora had hier in mindere mate last van vanwege een andere afzetstructuur, geen eigen productie en de goede verkopen van fietsonderdelen. Ondanks de in 2001 gekrompen markt blijft Duitsland de belangrijkste markt voor kwalitatief hoogwaardige fietsen. De overname van Winora stelt Accell Group in staat de marktbewerking van Duitsland verder te optimaliseren.

Accell Group heeft het afgelopen jaar haar activiteiten- en kostenniveau in Duitsland aan de veranderde marktvraag aangepast. In mei 2001 is gestart met de verplaatsing van de productieactiviteiten van Hercules naar Hongarije. Na de overname van Winora ontstond een nieuwe situatie voor Accell in Duitsland, waarop besloten is de produktie bij Hercules geheel te beëindigen. De met de reorganisatie van de duitse activiteiten verbonden kosten worden geheel ten laste van de voorzieningen gebracht. De voortgang van het project loopt volgens verwachting en de productie in Hongarije zal in de zomer van 2002 operationeel zijn.

René Takens, voorzitter van de Directie, zegt over het jaarresultaat: "Gezien de huidige marktomstandigheden zijn wij tevreden met het jaarresultaat 2001. We willen allemaal meer, maar een stijging van de winst met 19% en een dividend payout van rond de 50% schept vertrouwen. De overname van Winora was zeer aantrekkelijk, zowel financieel als organisatorisch. De maatregelen bij Hercules zijn weliswaar pijnlijk maar noodzakelijk om een goede toekomst van het merk veilig te stellen en het rendement te verbeteren. De marktontwikkelingen die we bij de halfjaarcijfers hebben vastgesteld hebben zich doorgezet in de tweede helft van 2001 en het blijkt dat consumenten vooral voor kwaliteit blijven gaan. Met marketinginspanningen en innovaties zijn we in staat geweest de consumentenvoorkeur voor onze merken te versterken."

Strategie en vooruitzichten
De economische vooruitzichten in het algemeen en de verdere ontwikkeling van de consumentenbestedingen in het bijzonder maken het moeilijk om voor 2002 een concrete verwachting uit te spreken. Accell Group rekent voor de middellange termijn nog steeds op een groei van de Europese markt voor kwaliteitsfietsen. Accell zal haar inspanningen ook in 2002 verder richten op een verscherpte positionering en promotie van de fietsmerken, de ontwikkeling van kwalitatief hoogwaardige producten door middel van innovaties, verdere verbetering van de samenwerking met de gespecialiseerde vakhandel en gerichte marketing op de verkooppunten.

Na de acquisitie van Winora Group is Accell Group in omzet de tweede fietsgroep van Europa. Om de concurrentiepositie verder te versterken blijft schaalvergroting van belang. Accell Group zal derhalve ook in de komende jaren actief blijven zoeken naar passende acquisitiekandidaten.

Op basis van bovenstaande uitgangspunten en de huidige orderportefeuille verwacht Accell Group haar leidende posities in de relevante markten verder te versterken. Onvoorziene omstandigheden daargelaten, wordt voor 2002 verdere groei van de netto winst per aandeel verwacht.

Belangrijke data in 2002

- publicatie jaarverslag: begin april
- Algemene Vergadering van Aandeelhouders : 18 april
- Ex- dividend notering : 23 april
- Betaalbaarstelling: 1 mei
- Bekendmaking halfjaarcijfers 2002 : 18 juli

Profiel Accell Group N.V.
Accell Group is een Europese groep van ondernemingen actief in het ontwerpen, de productie, marketing en verkoop van fietsen en fietsaccessoires. Verkoop van fietsen met de merken Batavus, Hercules, Koga-Miyata, Lapierre, Loekie, Mercier, Sparta, Staiger en Winora vindt voornamelijk plaats via de gespecialiseerde vakhandel.

Accell Group heeft productievestigingen in Nederland, Duitsland en Frankrijk. Verkoop van de fietsen en fietsaccessoires vindt plaats in Nederland, Duitsland, Frankrijk, en overige landen zoals België, Oostenrijk, Denemarken en Zwitserland.

Na de acquisitie van Winora Group is Accell Group in omzet de tweede fietsgroep van Europa.

De aandelen Accell Group worden verhandeld op de officiële markt van Euronext Amsterdam.

/ / / / / /




Accell Group