CBS

Producentenvertrouwen opnieuw gestegen

Het producentenvertrouwen, de stemmingsindicator van de ondernemers in de industrie, is in januari 2002 met twee procentpunten gestegen en is uitgekomen op -1,8. In december was het vertrouwen ook al toegenomen. Uit de Conjunctuurtest van het CBS blijkt verder dat de orderpositie in december gelijk is gebleven. Voor het eerst sinds augustus vorig jaar verwachten de ondernemers voor de komende maanden weer een toename van de bedrijvigheid.

Betere beoordeling van de orderpositie
De orderpositie van de Nederlandse industrie is in januari gelijk aan die in december vorig jaar. Het indexcijfer van de orderpositie ligt hiermee in januari onveranderd op 93,5 (juni 2000=100). Hoewel de ondernemers nog steeds negatief gestemd zijn over de orderpositie, beoordelen ze deze positiever dan in december. Het oordeel van de industriële ondernemers over de voorraden gereed product is nagenoeg onveranderd. Evenals in december vindt vijf procent van de ondernemers de voorraden nog te groot. In november was dit nog negen procent. De orderontvangst in januari 2002 is ongeveer gelijk aan die in december vorig jaar. De ondernemers blijven hierover ontevreden. Wel zal de bedrijvigheid volgens de ondernemers de komende maanden toenemen. Eerder deze maand berichtte het CBS dat de industriële productie in november en december een licht stijgende lijn liet zien.

Meer vraag naar halffabrikaten
In de sector halffabrikaten is in januari 2002 vooral de vraag uit het buitenland toegenomen. Het oordeel van de ondernemers over de orderontvangst is daardoor in januari in deze sector verbeterd. Voor de periode februari-april verwachten de ondernemers een toenemende bedrijvigheid.
De vraag naar investeringsgoederen daarentegen is in januari afgenomen. Dit geldt zowel voor de vraag uit het binnenland als de vraag uit het buitenland.
In de sector consumptiegoederen is de orderontvangst in januari nagenoeg niet gewijzigd. Het oordeel van de ondernemers hierover is dan ook onveranderd. De orderpositie blijft eveneens vrijwel ongewijzigd.

Technische toelichting
Het producentenvertrouwen, beschikbaar vanaf 1985, is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte bedrijvigheid, het oordeel van de ondernemers over de orderpositie en het oordeel over de voorraden gereed product.

Voor achtergrondinformatie en meer details over dit onderwerp kunt u contact opnemen met dhr. drs. Gert Buiten, tel. (070) 337 58 16.
Overige informatie kunt u verkrijgen bij de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB02-040
25 februari 2002
9.30 uur
Centraal Bureau voor de Statistiek
Het CBS
is een dienst van
het Ministerie van
Economische Zaken
Persbericht