Gemeente Kerkrade

26.02.02: Eerste steenlegging bibliotheekwinkel

In een pand op de hoek Akerstraat-Patronaatstraat wordt een bibliotheekwinkel gevestigd. De huidige bibliotheek aan de Ons Limburgsstraat wordt verplaatst naar de nieuwe locatie. De voorzieningen in het winkelgebied Kerkrade-West worden hiermee versterkt en geconcentreerd. Op maandag 25 februari legde wethouder Bosch symbolisch de eerste steen op de nieuwe locatie. De planning is dat de bibliotheekwinkel begin juni wordt geopend.

Wijkinfowinkel

De bibliotheekwinkel gaat niet alleen een bibliotheekfunctie vervullen. Er wordt ook een wijkinfowinkel gevestigd en Impuls gaat er een advies- en sociaal-juridische informatiefunctie vervullen. Burgers kunnen in de wijkinfowinkel terecht voor de beantwoording van vragen en het geven van advies op diverse terreinen van leven, zorg, inkomen en welzijn. Concrete advisering kan worden geboden bij vragen op het gebied van onder meer sociale zekerheid, belastingen, arbeid, financiën, huisvesting, familierecht, studiefinanciering, consumentenzaken, bemiddeling of verwijzing naar (fiscale) rechtshulp, uitvoeringsinstellingen en woningcorporaties.

Bibliotheek en inloopruimte
In de bibliotheekwinkel Kerkrade-West wordt een inloopruimte gecreëerd met een duidelijk herkenbare bibliotheek-uitstraling. De volgende media en faciliteiten zullen worden aangeboden:
* dagbladen en populaire tijdschriften;

* internet aansluitingen, tegen betaling, voor openbaar gebruik;
* een on-line catalogus aansluiting van de bibliotheek Kerkrade;
* een on-line registratiepunt voor het uitlenen en innemen van materialen en het inschrijven van leden;

* een kleine collectie populaire boeken voor jongeren en volwassenen (zogenaamde "bestsellerkast" en wisselende themacollecties);
* een kleine collectie peuterboeken.

Het voordeel van een laagdrempelige bibliotheekwinkel is dat de burgers vraaggerichte informatie geboden krijgen. De burger kan hierdoor tevens op eenvoudige wijze informatie zoeken en verkrijgen op educatief, cultureel en sociaal-maatschappelijk gebied.

Faciliteiten
In de bibliotheekwinkel bestaat de mogelijkheid om cliënten te ontvangen en te adviseren of bijeenkomsten te organiseren voor burgers. Verder kunnen vrijwilligers en organisaties er vergaderingen beleggen. Werkplekken, een koffiehoek en aangename zitplaatsen worden gerealiseerd zodat het gebouw een daadwerkelijke laagdrempelige, multifunctionele info-, advies- en ontmoetingsfunctie voor burgers kan vervullen.

Omgeving
Voor de omgeving Kerkrade-West betekent de vestiging van een bibliotheekwinkel dat de burger in staat wordt gesteld op adequate manier gewenste informatie op ieder wenselijk terrein te verkrijgen.