Novem

26 februari 2002, Symposium over Exergie in Wageningen:

Efficiëntere processen en directe kostenbesparingen met Exergieanalyse: Ervaringen met Exergie-norm in Japan

Exergieanalyse van energiesystemen is reeds vaak toegepast in de industrie in Nederland. Er zijn vaak forse besparingen op energie en kosten mee geïdentificeerd.

Exergieanalyse van chemische processen is een volgende stap, waarmee procesverbeteringen vanuit een fundamentele route gevonden kunnen worden. In Japan is reeds enkele jaren ervaring opgedaan met dergelijke analyses. Op het symposium 'Efficiëntere processen en directe kostenbesparingen met Exergieanalyse: Ervaringen met Exergie-norm in Japan' zullen de Japanse grondleggers van deze exergieanalyses hun kennis en ervaringen delen met de Nederlandse industrie in een aantal lezingen en case studies. Centraal staat de vraag: kunnen we dit in Nederland ook? Naast de Japanse sprekers worden bijdragen verzorgd vanuit TU Delft, Universiteit Twente, KEMA en TNO-MEP.

Het symposium is opgezet door Exergie.nl, een kennisnetwerk over exergieanalyses, in samenwerking met TNO en Senter. De bijeenkomst vindt plaats in het WICC in Wageningen.

Inlichtingen en aanmelding voor dit symposium bij Technotrans BV, de heer F.J. van der Kolk, tel. 010 - 2341082, en bij TNO-MEP, de heer H. van Deventer.