Stadsdeel Amsterdam-Noord


* Wat doet de gemeente na 11 september?
20/2/2002 - Wat doet de gemeente na 11 september? Op 26 februari houdt wethouder Jaap van der Aa een live discussie en chatt op City FM en de site www.amsterdamleeftsamen.nl. Hij gaat in op de vraag of Amsterdam na 11 september nog net zo tolerant is als daarvoor. 60% van de bezoekers van de site vindt van niet. De discussie is een van de activiteiten die de Gemeente Amsterdam naar aanleiding van de aanslagen in Amerika heeft georganiseerd.

Meteen na de aanslagen van 11 september in New York dreigden de gemoederen in Amsterdam even hoog op te lopen. Vooral op scholen werd veel en fel gediscussieerd. Verontruste docenten belden het gemeentebestuur met de vraag om hulp. Daarop besloot de gemeente een aantal maatregelen te nemen, zowel voor de korte als voor de lange termijn.
Het werd in die eerste weken na de aanslagen duidelijk dat sommige scholen het moeilijk vonden om de discussies over 11 september in goede banen te leiden. En ook als je nu om je heen kijkt zie je dat de grenzen van de tolerantie hier en daar zijn vernauwd., aldus een medewerker van Gemeente Amsterdam.
Dat blijkt ook wel uit de reacties op de stelling van de site www.amsterdamleeftsamen.nl. Ongeveer zestig procent van de bezoekers is van mening dat Amsterdam na 11 september minder tolerant is geworden. Uit veel reacties blijkt bovendien dat men Amsterdam voor de aanslagen ook al niet zo tolerant vond. Sommigen mensen denken dat de aanslagen de tegenstellingen duidelijker hebben gemaakt. Daar staat tegenover dat anderen de hoop uiten dat er nu meer met elkaar wordt gesproken.

Initiatief nemen
De Gemeente besefte dat het tijd werd om initiatief te nemen. Er werd een aantal activiteiten bedacht die goed pasten binnen het al bestaande kader van het diversiteitsbeleid. Allereerst werd de site www.amsterdamleeftsamen.nl, aangewezen als een discussiepodium. Ook de campagne Amsterdam leeft samen werd meer toegespitst op de gebeurtenissen in september. Daarnaast was op 26 februari een jeugddebat georganiseerd over dit onderwerp tussen wethouder Jaap van der Aa en een groep jongeren. Dat was zo een succes dat er besloten is om in de toekomst regelmatig dit soort debatten te gaan organiseren. En er wordt nu een lespakket met toneelstuk ontwikkeld dat scholen zal helpen bij het behandelen van dit onderwerp.
Waar we in september verder achter kwamen was, dat de netwerken van de gemeente niet voldeden. Sommige groepen in de stad konden we moeilijk bereiken. Terwijl je juist op dit soort momenten met iedereen moet kunnen praten. Daarom is de Gemeente over de gehele stad netwerken aan het aanleggen die er voor zullen zorgen dat zij met alle groepen Amsterdammers contact heeft en houdt.

Interactief beleid
Rode draad bij het beleid is dus het aangaan van de discussie. Weten wat er speelt. Maar we willen het niet bij praten laten natuurlijk. Een van de credos van Van der Aa is: meedoen, meedenken, meebeslissen. We proberen er achter te komen welke maatregelen de Amsterdammers nou eigenlijk van ons verwachten. We proberen nou eens echt interactief beleid te voeren waarbij we de burgers actief bij het beleid betrekken. Daarom roepen we ook iedereen op om in het forum van www.amsterdamleeftsamen.nl suggesties te doen hoe je de vragen die de aanslagen hebben opgeroepen het best in beleid kan omzetten.

Dat is natuurlijk een mooi voornemen. Maar gaat de gemeente ook werkelijk iets ondernemen met de suggesties en reacties? Natuurlijk! Dat doen we al: na de roep om hulp van de scholen zij we direct aan de slag gegaan. Als je mensen oproept te participeren dan moet je duidelijk maken dat er ook echt wat gebeurt. Anders loopt het stuk.

Het is mogelijk om nog tot 26 februari te reageren op de vragen of Amsterdammers zijn na 11 september nog net zo tolerant zijn als daarvoor, via de site www.amsterdamleeftsamen.nl. Op 26 februari van 16.30 tot 17.30 uur zal wethouder Jaap van der Aa op de inzendingen reageren en live over de stelling chatten op CityFM.

Wat doet de Gemeente?

1. Jongerendebat (uitgezonden op AT5)

2. Discussie op www.amsterdamleeftsamen.nl

3. Lespakket

4. Contact zoeken met alle groepen in alle stadsdelen
5. Interactief beleid: reageren op suggesties van de burger
Wat kunt u doen?

1. Reageer op de stelling op www.amsterdamleeftsamen.nl
2. Doe (beleids)suggesties in het forum van www.amsterdamleeftsamen.nl

3. Lees meer over het diversiteitsbeleid in de beleidsmatrix