European Commission

IP/02/296

Brussel, 22 februari 2002

Liberalisatie telecomsector en sportrechten: nut mededingingsrecht belicht op Europese dag concurrentie

De liberalisatie van de telecomsector en de toepassing van de mededingingsregels op sportuitzendrechten zijn de twee belangrijkste thema's die aan bod zullen komen tijdens de vijfde "Europese dag van de concurrentie" die op 26 februari in Madrid zal plaatsvinden. Deze halfjaarlijkse manifestatie wordt dit maal georganiseerd door het Spaanse voorzitterschap van de Europese Unie, in samenwerking met de Europese Commissie. De heer Monti, EU-commissaris voor concurrentiebeleid, zal deze gelegenheid aangrijpen om aan te tonen hoe consumenten profiteren van concurrentie in de telecomsector via goedkopere prijzen, meer innovatie en ruimere keuzemogelijkheden. De Spaanse Minister voor Economische Zaken, de heer Rodrigo Rato, opent deze bijeenkomst, waarop ook gediscuteerd zal worden over de toepassing van de EU-concurrentieregels op de sportsector en met name op uitzendrechten, een bijzonder belangrijk thema in voetbalminnend Spanje.

De telecomsector werd in 1998 volledig geliberaliseerd via een combinatie van regelgeving en toepassing van EU-concurrentieregels. Het einde van nationale monopolies resulteerde in goedkopere prijzen voor consumenten, met name voor langeafstandsgesprekken, en in een explosieve groei van het aantal mobilofoons, die nu een haast onmisbaar middel voor communicatie zijn, binnen het bereik van de meeste burgers. In Spanje bereikte de penetratiegraad voor mobilofoons in 2000 62% (tegenover 48% het jaar voordien), één van de hoogste percentages in de 15 EU-landen.

De liberalisatie van de telecomsector en de komst van nieuwe technologieën hebben het dienstenaanbod voor consumenten nog uitgebreid met o.a. internettoegang, e-commerce en binnenkort de zgn. derde-generatie-mobilofoons, die een hele reeks diensten zoals internet en video imaging aan kunnen bieden.

De basis voor een echte kenniseconomie zal echter onvolledig zijn zolang er geen open en niet-discriminatoire toegang is tot de "last mile" van telefoonkabels tot bij de Europese burgers thuis, de zgn. ontbundeling van het aansluitnet (unbundling of the local loop - ULL), een kwestie die nu centraal staat in het mededingingsbeleid.

In een verordening uit december 2000 werd besloten tot ontbundeling van het aansluitnet in heel Europa, maar tot dusver heeft zulks niet de verhoopte resultaten opgeleverd. De hoge kosten die aan ontbundelde toegang verbonden zijn, doorkruisen de bedrijfsplannen van nieuwe marktspelers, die bovendien te maken krijgen met tegenwerking vanwege de gevestigde ondernemingen.

Met als resultaat dat een aantal nieuwkomers de markt voor particulieren verlaten heeft en het terrein overgelaten heeft aan de gevestigde ondernemingen.

De Europese dag voor de concurrentie zal door de Spaanse Minister Rato geopend worden. Andere sprekers zijn de heer Monti, de vice-voorzitter van de Commissie Economische en Monetaire Zaken van het Europees Parlement, de heer José Manuel Garcia-Margallo; de Spaanse Directeur-generaal voor concurrentie, de heer Luis Guindos, en de voorzitter van de Spaanse consumentenorganisatie, de heer Francisco Javier Angelina.

Naast de telecomsector zal in een tweede forum gediscuteerd worden over de verkoop van uitzendrechten voor voetbal- en andere sportevenementen. De sportuitzendrechten hebben zich in de voorbije jaren zo sterk ontwikkeld dat ze één van de belangrijkste bronnen van inkomsten geworden zijn voor sportverenigingen en vooral voetbalclubs. Ze zijn ook erg belangrijk voor televisiezenders, vooral de betaalzenders die voor hun overleven of succes sterk afhankelijk zijn van twee belangrijke soorten programma's: films en populaire sportevenementen zoals de UEFA Champions League, nationale voetbalcompetities, het Wereldkampioenschap Voetbal of de Olympische Spelen.

De Commissie heeft bezwaar gemaakt tegen de verkoop door de UEFA - namens nationale clubs of voetbalverenigingen - van de uitzendrechten voor de eindrondes van de UEFA Champions League. In haar voorlopige conclusies van afgelopen zomer verklaarde de Commissie dat dergelijk optreden neerkomt op prijsafspraken en een beperking vormt van voetbal op televisie, omdat één zender meestal alle rechten binnenhaalt. Dit kan een beperking vormen van de concurrentie tussen televisiezenders en van de keuzemogelijkheden van de consument. Momenteel is de UEFA met de Commissie in discussie om voor deze bezwaren een oplossing te vinden.

Specifiek wat Spaanse kijkers betreft, heeft de Commissie ook stappen ondernomen om ervoor te zorgen dat Telefonica en Sogecable, de twee belangrijkste platforms voor digitale televisie in Spanje, de rechten voor de Spaanse eredivisie niet monopoliseren via hun joint venture, Audiovisual Sport. Dit ingrijpen, dat nog niet volledig afgerond is, resulteerde in meer concurrentie en lagere abonneebijdragen voor de consument.

De Europese dag voor de concurrentie werd voor het eerst gehouden in Lissabon in juni 2000. Hij wordt tweemaal per jaar georganiseerd onder het roterende voorzitterschap van de Unie.

Het volledige programma van deze tweedaagse bijeenkomst is (in het Engels of het Spaans) op internet te vinden:

http://europa.eu.int/comm/competition/misc/european_competition_day/#m adrid

en op de website van het Spaanse voorzitterschap:

http://www.ue2002.es > Calendar > February 26.