Gemeente Nieuwegein

Rijkswaterstaat en Gemeente Nieuwegein werken samenaan bedrijvenpark Het Klooster en verbreding Lekk
De Gemeente Nieuwegein gaat, in nauwe samenwerking met Rijkswaterstaat, van start met het ontwerpen van de inrichting van de gehele westelijke zone van bedrijvenpark Het Klooster. Punten waarop met name zal worden samengewerkt zijn een nieuwe brug over het Lekkanaal, grondverkoop en de inrichting van het gebied. De overeenkomst zal op 26 februari a.s. om 16.00 uur in Mobilion, Utrecht worden ondertekend. Ondertekenaars zijn burgemeester De Vos en plaatsvervangend hoofdingenieur-directeur van de directie Utrecht van het Directoraat-Generaal Rijkswaterstaat, de heer Van de Nadort.

De overeenkomst is een vervolg op eerdere afspraken tussen de gemeente en Rijkswaterstaat (RWS) over de aansluiting van Het Klooster op de A27. Met een nieuwe brug over het Lekkanaal wordt nu ook het westelijk deel van Het Klooster ontsloten. Bij deze ontsluiting moet rekening worden gehouden met de plannen van RWS voor verbreding van het Lekkanaal en de mogelijke aanleg van een derde sluiskolk. Voor deze extra sluis in het Prinses Beatrixsluizen-complex moet de geplande brug worden verlengd. Vanwege de hogere kosten voor de gemeente zal RWS 725.000,00 voor haar rekening nemen.

Het westelijke Klooster herbergt zowel cultuurhistorische als ecologische waarden,
respectievelijk de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ecologische noord-zuidverbinding. De gemeente Nieuwegein en RWS gaan hier op zorgvuldige wijze mee om en streven naar behoud, versterking, terugplaatsing van of verwijzing naar deze waarden. Inpassing van een natte/droge zone (50 tot 300 m. breed), evenwijdig aan het Lekkanaal, maakt integratie mogelijk van de inundatievlakten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de ecologische zone.

De exacte inrichting van deze zone zal, zowel op cultuurhistorisch als ecologisch gebied, in een later stadium tussen belanghebbenden worden bepaald. Belanghebbenden zijn o.m. het Projectbureau Nieuwe Hollandse Waterlinie, de Rijksdienst voor de Monumentenzorg, de Stichting Menno van Coehoorn, LNV, RWS, de Provincie Utrecht, de Gemeente Nieuwegein, burgers en bedrijven.

---

Invoerdatum 22-2-2002

---

Copyright © Gemeente Nieuwegein Martinbaan 2
3439 NN Nieuwegein