Gemeente Breda

22-02-2002

Feestelijke onthulling eerste zonnepaneel op
Wethouder Joop de Werd geeft startsein actie zonnetje op school

Dinsdag 26 februari start de uitvoering van de actie zonnetje op school.
Wethouder Joop de Werd onthult om twee uur s middags op ludieke wijze het eerste zonnepaneel op basisschool voor speciaal onderwijs Westerhage. Hij wordt hierbij geholpen door enkele leerlingen. Eind maart zijn naar verwachting 41 Bredase basisscholen voorzien van een gratis zonnepaneel. De scholen krijgen tevens een informatiebord over zonne-energie en een groot aantal leraren wordt een workshop over dit onderwerp aangeboden.

Educatie
Met deze actie wil de gemeente Breda op symbolische wijze kinderen, ouders en scholen bewust maken van deze vorm van schone energie. Naast de fysieke aanwezigheid van zonnepanelen op scholen wordt er ook aandacht geschonken aan educatie. Leraren van de basisscholen kunnen een workshop volgen over zonne-energie.
Hoe werkt een zonnecel? Wat kan je er allemaal mee? Wat is het verschil tussen groene en grijze energie? En, hoe maak je een eigen zonnepaneel? Dat zijn vragen waar de leraren antwoord op krijgen om vervolgens met leskistjes in de klas aan de slag te gaan.

Duurzame energie
De gemeente Breda wil het gebruik van duurzame energie verder bevorderen. In 2005 moet het aandeel van duurzame energie in Breda verhoogd zijn tot vijf procent van het totale energiegebruik. Momenteel is dit 1,2 procent. Andere voorbeelden om deze doelstelling te behalen zijn: windturbines plaatsen, groene stroom inkopen en gebruik maken van apparatuur die op zonne-energie werkt. Stadsverlichting is hier bijvoorbeeld heel geschikt voor.

In de onlangs verschenen Milieuvisie Breda 2015 staan in totaal nog eens ruim honderd acties en ideeën om Breda leefbaarder en duurzamer te maken.
Vanzelfsprekend wil Breda de komende jaren duurzaamste stad van Nederland blijven.

Breda, 22 februari 2002