Gemeente Enschede

Eerste stimuleringsregelingen voor ondernemers en kunstenaars uit Roombeek

Enschede, 26 februari 2002
Om herstel van de bedrijvigheid in Roombeek te stimuleren heeft het Projectbureau Wederopbouw twee regelingen ontworpen, in nauwe afstemming met de Ondernemersvereniging Getroffen Ondernemers Vuurwerkramp Enschede. Het gaat om een regeling voor huur- en koopgewenning voor ondernemers en kunstenaars en een adviesregeling voor ondernemers. Waarschijnlijk volgen in de loop van de tijd nog meer regelingen, die bedrijvigheid in de nieuwe wijk moeten stimuleren. Beide regelingen zijn maandag 25 februari tijdens een ondernemersavond verder toegelicht.

Regeling huur- en koopgewenning
Noodgedwongen verhuizingen na de ramp hebben onvoorziene kosten met zich meegebracht. Een enkele ondernemer of kunstenaar moest zelfs vaker dan één maal van vestigingsplek wisselen. De regeling huur- en koopgewenning biedt financiële compensatie voor het betrekken van nieuwe tijdelijke huisvesting. Een toegekend bedrag wordt verspreid over een periode van 4 jaar uitbetaald. Het aantal m² dat voor de bijdrage in aanmerking komt mag het aantal m² in de oude situatie met maximaal 20% overschrijden.
Voor ondernemers en kunstenaars die terugkeren naar het plangebied Roombeek is daarnaast een bijdrage mogelijk in de verhuiskosten. Ondernemers en kunstenaars kunnen maximaal twee maal een beroep doen op de regeling huur- en koopgewenning. De regeling huur- en koopgewenning loopt met terugwerkende kracht vanaf 13 mei 2000 tot en met december 2009.

Adviesregeling
Als gevolg van de vuurwerkramp zijn ondernemers vaak in een onzekere situatie terechtgekomen. In deze situatie is het moeilijk beslissingen te nemen over de toekomst van de onderneming. Het doel van de adviesregeling is de door de vuurwerkramp getroffen ondernemers ondersteunen en adviseren bij het herstarten c.q. continueren van de onderneming binnen of buiten het getroffen gebied. De ondersteuning bestaat uit een bijdrage voor het inschakelen van externe deskundigen. De maximale bijdrage die u vanuit deze regeling kunt ontvangen bedraagt 100% vergoeding voor de eerste 4.537,80 ( f10.000,-) aan advieskosten en 50% vergoeding voor de meerkosten.

De totale uitkering per onderneming kan echter niet meer dan 6.806,70 ( f15.000,-) bedragen. De adviesregeling loopt met terugwerkende kracht vanaf 13 mei 2000 tot en met december 2006.

Aanvragen van de regelingen
De stimuleringsregelingen worden uitgevoerd door het Projectbureau Wederopbouw. Het indienen van een aanvraag gaat via een aanvraagformulier. Daarbij moeten een aantal bijlagen worden verstrekt (bijvoorbeeld kopieën van offertes of huurcontracten). De aanvraagformulieren en daarbij behorende handleidingen zijn op te vragen bij het Projectbureau Wederopbouw. Aanvragers krijgen binnen vier weken reactie.


---