Anti Racisme Informatie Centrum

Wat doet de gemeente na 11 september?

Dinsdag 26 februari 2002

City FM en de site www.amsterdamleeftsamen.nl

Op 26 februari houdt wethouder Jaap van der Aa een live discussie en chat op City FM en de site www.amsterdamleeftsamen.nl. Hij gaat in op de vraag of Amsterdam na 11 september nog net zo tolerant is als daarvoor. 60% van de bezoekers van de site vindt van niet. De discussie is een van de activiteiten die de Gemeente Amsterdam naar aanleiding van de aanslagen in Amerika heeft georganiseerd.

Meteen na de aanslagen van 11 september in New York dreigden de gemoederen in Amsterdam even hoog op te lopen. Vooral op scholen werd veel en fel gediscussieerd. Verontruste docenten belden het gemeentebestuur met de vraag om hulp. Daarop besloot de gemeente een aantal maatregelen te nemen, zowel voor de korte als voor de lange termijn.
"Het werd in die eerste weken na de aanslagen duidelijk dat sommige scholen het moeilijk vonden om de discussies over 11 september in goede banen te leiden. En ook als je nu om je heen kijkt zie je dat de grenzen van de tolerantie hier en daar zijn vernauwd.", aldus een medewerker van Gemeente Amsterdam. Dat blijkt ook wel uit de reacties op de stelling van de site www.amsterdamleeftsamen.nl. Ongeveer zestig procent van de bezoekers is van mening dat Amsterdam na 11 september minder tolerant is geworden. Uit veel reacties blijkt bovendien dat men Amsterdam voor de aanslagen ook al niet zo tolerant vond. Sommigen mensen denken dat de aanslagen de tegenstellingen duidelijker hebben gemaakt. Daar staat tegenover dat anderen de hoop uiten dat er nu meer met elkaar wordt gesproken.

Last update: 25-02-02