Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Intensievere aanpak orgaandonatie

Minister Borst wil met extra maatregelen voorkomen dat een ander beslissysteem voor donorregistratie nodig wordt. Zij verwacht dat een omgekeerd registratiesysteem nauwelijks zal leiden tot meer orgaandonaties.

Hoewel het aantal registraties van donoren aan de verwachting voldoet en het aantal weefseldonaties is toegenomen, heeft de Wet op de Orgaandonatie uit 1996 niet geleid tot een groter aantal donaties. Het inzetten van donatiefunctionarissen in een paar ziekenhuizen en experimenten met het versturen van een herinneringsbrief hebben echter wel hoopgevende resultaten opgeleverd. Daarom wil minister Borst deze intensievere aanpak landelijk voortzetten.

Geen ander beslissysteem
In een brief aan de Tweede Kamer kondigt Borst vandaag deze maatregelen aan. Mocht deze intensivering van haar beleid niet het gewenste effect hebben, dan blijft volgens haar nog maar één optie over: een systeem waarin iedereen als donor geregistreerd wordt, tenzij hij of zij te kennen geeft dat niet te willen. Ik hoop niet dat zon wetswijziging nodig zal blijken te zijn, schrijft de minister aan de Tweede Kamer, omdat we van een ander beslissysteem alléén niet te veel mogen verwachten.

Ook het Rathenau Instituut, een onafhankelijk parlementair adviesorgaan, vindt dat het kabinet niet zou moeten besluiten tot een omgekeerd registratiesysteem. In een deze week gepresenteerd advies stelt het Instituut dat de daling van het aantal orgaandonoren niet direct het gevolg is van het huidige registratiesysteem. Vooral de gebrekkige organisatie in ziekenhuizen is hier debet aan. Bovendien stijgt de vraag naar organen en zijn er minder verkeersslachtoffers.

Maatregelen
In haar brief aan de Tweede Kamer kondigt minister Borst een aantal maatregelen aan.

Extra donatiefunctionarissen in acht academische ziekenhuizen, in 23 ziekenhuizen met meer dan 600 bedden en in 25 van de meest actieve kleinere ziekenhuizen.

Een herinneringsbrief aan de niet-geregistreerde bevolking van 18 jaar en ouder.

Intensievere voorlichting, vooral gericht op de medewerking van nabestaanden en op allochtonen.

Over twee jaar vindt opnieuw een evaluatie plaats van de Wet op de Orgaandonatie. Dan zal blijken of de extra maatregelen hebben geleid tot meer orgaantransplantaties. Omdat de kans bestaat dat dan toch een ander beslissysteem moet worden overwogen, wil Borst nu al een aantal varianten laten onderzoeken.

Nader uitgewerkt standpunt op evaluatie Wet op orgaandonatie 1. Nader uitgewerkt standpunt op evaluatie Wet op orgaandonatie Kamerstuk, 21-2-2002

Onderzoek naar orgaandonatie 2. Onderzoek naar orgaandonatie Externe link, 21-2-2002

Website van het Rathenau Instituut