Rijksarchiefdienst

VERNIEUWDE WEBSITE VAN HET UTRECHTS ARCHIEF

Op vrijdag 1 februari is de vernieuwde website van Het Utrechts Archief de lucht in gegaan. Behalve een geheel nieuwe opzet van de site, vindt u een aantal grote databases online. Met deze website onderstreept Het Utrechts Archief zijn rol als de historische werkplaats van stad en provincie Utrecht.

Op www.hetutrechtsarchief.nl vindt u:

* Het archievenoverzicht online
Dit overzicht bevat een beschrijving van de 17 km archieven en collecties in Het Utrechts Archief met betrekking tot de geschiedenis van stad en provincie Utrecht vanaf de 11e eeuw tot op heden.

* Notariële akten van de stad Utrecht (1663-1783): uittreksels én scans online
Aangezien het om een zeer omvangrijke database gaat, is de hele maand februari nodig voor het vullen van de database met gegevens. Begin maart zal de database 115.720 uittreksels en de bijbehorende scans van notariële akten van Utrechtse notarissen bevatten. Op termijn zullen alle Utrechtse akten uit de periode 1560-1811 hier te vinden zijn. Het unieke van deze database is dat u niet alleen kunt zoeken op namen van personen en trefwoorden, maar dat u ook de volledige 17e en 18e eeuwse akten thuis op uw scherm ziet verschijnen en kunt printen. Hiermee is Het Utrechts Archief de eerste archiefdienst in Nederland die een grote database van gedigitaliseerde afbeeldingen van archiefstukken op het Internet gratis aanbiedt.

* Foto's Utrecht en omgeving (1970-nu), met bestelformulier online Bent u op zoek naar een foto van uw huis of straat, dan moet u deze database zeker bekijken. De afgelopen dertig jaar maakte de Fotodienst van Het Utrechts Archief vele foto's van alle mogelijke plekken en markante gebeurtenissen. Als u een keuze hebt gemaakt uit de circa 9000 gedigitaliseerde foto's, kunt u deze meteen online bestellen. Ook deze database zal de komende jaren regelmatig worden aangevuld. Het is de bedoeling dat in de loop van 2002/2003 ook de grote collectie oude foto's vanaf het einde van de 19e eeuw online raadpleegbaar is.

* Tijdbalk van de Utrechtse geschiedenis
In de tijdbalk vindt u op jaartal beschrijvingen en afbeeldingen van belangrijke gebeurtenissen uit de Utrechtse geschiedenis. De tijdbalk is samengesteld in samenwerking met studenten geschiedenis van de Universiteit Utrecht. Met name scholieren van lagere en middelbare scholen kunnen hiervan gebruik maken voor het maken van werkstukken en scripties voor het vak geschiedenis.
* Kaartje met alle gemeenten in de provincie Utrecht (situatie 1857 en 2001)
Klikt u een gemeente aan, dan krijgt u vervolgens alle beschikbare foto's, archieven en belangrijke historische gebeurtenissen met betrekking tot deze plaats te zien.

* Informatie op onderwerp: een korte beschrijving van de meest populaire bronnen en onderzoeksonderwerpen in Het Utrechts Archief