Gemeente Heumen

25-02-2002

De Verbinding, week 9

Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart

De datum van de gemeenteraadsverkiezingen nadert nu erg snel. De stemgerechtigden hebben de oproepingskaart met de kandidatenlijsten intussen thuis. Een paar belangrijke punten nog eens op een rijtje:
- de stembureaus zijn open van 7.30 tot 21.00 uur.
- let erop dat u gaat stemmen in het stembureau dat op uw oproepingskaart staat vermeld (als u pas verhuisd bent kan dat nog het stembureau in uw oude buurt zijn).

- breng de oproepingskaart mee naar het stembureau.
- kunt u zelf niet op 6 maart dan kunt u met uw oproepingskaart iemand anders machtigen. Vul daarvoor samen met de gemachtigde de gegevens op de achterkant van de kaart in. Denk eraan dat beiden moeten tekenen.
- een gemachtigde mag niet meer dan twee volmachtstemmen uitbrengen.
- in Heumen wordt niet met het potlood gestemd, maar met stemmachines. Op het biljet met de kandidatenlijsten staat uitgelegd hoe dat werkt. Stemmachines werken simpel, maar het kan handig zijn om thuis al eens rustig na te lezen wat u precies moet doen.

Malderburch
De oproepingskaarten voor degenen die in Malderburch hun stem uit kunnen brengen, zouden enige onduidelijkheid kunnen geven. De kaart vermeldt: "Recreatiezaal, ingang Malderburchstraat". De kaart vermeldt niet het adres Broekkant 16, omdat het Verzorgingshuis van die zijde niet bereikbaar is. Het stemlokaal is echter wel gewoon in Malderburch gevestigd.

De verkiezingsdag, 6 maart, is een belangrijk moment om mee te bepalen hoe de gemeente de komende vier jaar wordt bestuurd. Gebruik die kans.

Stemmen! Maar op wie?

In Heumen doen vijf partijen mee aan de verkiezingen. Wilt uw weten wat er in de komende vier jaar in de gemeente moet gaan gebeuren, bel de lijsttrekkers dan eens op (hun telefoonnummers staan in de gemeentegids), bekijk hun programma's (ze staan onder andere op de Website van de gemeente Heumen onder "Verkiezingen 2002" of spreek de kandidaten aan tijdens de verkiezingsmarkt op 2 maart in het Maldense Winkelcentrum.

Voor deze editie van De Verbinding hebben we de vijf partijen bovendien gevraagd zelf aan te geven wat de drie belangrijkste onderwerpen voor hen zijn en waarom. Hieronder vindt u de reacties.

PvdA/GroenLinks
Deze partij is de campagne gestart met acht leuzen. Sommige met het doel de inwoners aan te sporen tot milieuvriendelijk gedrag, bijvoorbeeld met "Ga toch fietsen!", andere om aan te geven waar de fractie zelf voor staat. Bijvoorbeeld voor "Speelruimte voor alle jongeren". Op dit moment leeft onder de oudere jeugd sterk de vraag naar skeeler- en skatebanen. De aanleg van zo'n baan zou om meer redenen een goede investering zijn. Spelen in de buitenlucht is gezond en een aantrekkelijke speelplek kan bijvoorbeeld concurreren met de computer of de tv.
Met de leus "De groei eruit, de bloei erin", zou het programma van PvdA/GroenLinks Heumen, samengevat kunnen worden. Vooral als we kijken naar de woningbouw. Voor de komende jaren zijn het vooral de starters op de woonmarkt en ouderen, die op zoek zijn naar een woning waarin zij tot in lengte van jaren kunnen blijven wonen, die de aandacht vragen. Veel en grote woningen bouwen is hierbij niet zinvol. Flexibel en divers bouwen wel. Dat, en een woonverdeelsysteem voor huurwoningen, waarbij sommige groepen voorrang krijgen, bevordert doorstroming. PvdA/GroenLinks noemt dat "Wonen op maat". Daarbij kan er meer aandacht komen voor leefbaarheid. Per dorp of wijk zal die aandacht zich moeten richten op wijkzorg, veiligheid, verkeersproblemen en speelplekken. Dat kan alleen op een goede manier als de wijk of het dorp meedoet. "Wijk aan zet" dus. De nieuwgekozen gemeenteraad beslist straks over zaken die u aangaan: een speelveld in uw straat, subsidie voor uw vereniging, opvang voor uw kinderen. PvdA/GroenLinks wil graag dat U meepraat en meedoet. Zij zullen U meer dan voorheen uitnodigen en betrekken. Zij vragen U in ieder geval 6 maart uw stem uit te brengen. Zodat de raadsleden straks alle 16.609 inwoners vertegenwoordigen en de laatste leus bewaarheid wordt: "Heumen: 16.609 gemeentebestuurders".

DGH
Hoofdthema van DGH voor de komende vier jaar is het welzijn van onze inwoners. We moeten al het nodige doen om dat te bevorderen. Belangrijkste items daarbij zijn:

1. Wonen: Wanneer er geen woningen meer worden gebouwd zal het bevolkingsaantal in onze gemeente afnemen. Dit heeft negatieve gevolgen voor de leeftijdsopbouw in de dorpen en vergaande consequenties voor verenigingsleven en voorzieningen. DGH wil woningen bouwen voor ouderen, waardoor als gevolg van doorstroming, woningen beschikbaar komen voor jongeren. Bovendien moeten starters op de woningmarkt meer kans krijgen op een huurwoning in hun eigen dorp. Bij uitbreidingsplannen moeten de belangen van woningbehoefte enerzijds en bescherming van natuurwaarden anderzijds, zorgvuldig worden afgewogen.
2. Sociale samenhang: Ondersteuning van het verenigingsleven in het algemeen en de buurtactiviteiten in het bijzonder draagt bij aan een betere sociale samenhang. Betrokkenheid bij de leefomgeving maakt mensen hiervoor medeverantwoordelijk. Voldoende voorzieningen voor alle leeftijdscategorieën en een goed subsidiebeleid zijn noodzakelijk.

3. Veiligheid: Sociale samenhang draagt bij aan de veiligheid in de woonwijken. Daarnaast moet het Integraal Veiligheidsbeleid dat de gemeente reeds heeft opgestart worden voortgezet. Krijgen we daarbij ook nog een stukje ondersteuning van de politie dan kan Heumen uitgroeien tot een veilige gemeente.

CDA
Hoewel Heumen met 16.500 inwoners onder de "zelfstandigheidsgrens" van 18.000 zit is de positie solide en beschikken we over een moderne gemeentelijke organisatie. Om sterk te blijven en het voorzieningenniveau te handhaven zullen we ongeveer 100 woningen per jaar moeten kunnen bouwen. Voor een groei zijn er meer nodig. Het CDA heeft de overtuiging dat ook voor het behoud van het inwonertal van nu een grotere woningbouwlocatie op termijn noodzakelijk is. Aan de westkant van het Maas-Waalkanaal ligt een heel geschikte locatie, naast natuurlijk de locaties die al aan de orde zijn bij de dorpen. Werk en zorg moeten op elkaar worden afgestemd. Flexibilisering van werktijden is daarvoor een belangrijke randvoorwaarde. Ouders kunnen dan immers zoveel mogelijk zelf hun zorgtaken vervullen. Ook kinderopvang is een belangrijke randvoorwaarde, maar dan voor alle inkomensgroepen. Het CDA wil daarom in bepaalde gevallen naschoolse opvang door gastouders, zoals opvang door grootouders, buren of een betaalde oppas, ondersteunen. Verder is het CDA voorstander van een portefeuille jeugd en gezinszaken in het leven te roepen. Het CDA zet tenslotte in op een goede ondersteuning van vrijwilligers, zowel immaterieel als materieel, en op waardering van het vrijwilligerswerk, een betere afstemming van vraag en aanbod, deskundigheidsbevordering en aan stimuleren van jongeren zich in te zetten voor verenigingen. Gesubsidieerde verenigingen die twee jaar achtereen een sluitende jaarrekening presenteren, die hun zaken dus goed voor elkaar hebben, moeten voor het derde jaar extra subsidie kunnen krijgen als ze meer activiteiten willen ontplooien.

VVD
Een bijzonder actueel en belangrijk thema is veiligheid. Dat betekent dat de gemeentelijke overheid door middel van regelgeving, preventie en handhaving bijdraagt aan een veilige leefomgeving voor u, thuis, in de wijk en op straat. Daarbij is met name handhaving iets dat in de komende vier jaar bijzondere aandacht vereist. Mede door gebrek daaraan voelen mensen zich volgens de VVD onveilig. Ten tweede: In de afgelopen bestuursperiode is het een paar maal gebeurd dat voor de gemeenteraad en de Heumense burgers volstrekt onduidelijk was waarom en hoe een bepaald besluit genomen was. Dat moet transparanter door heldere keuzes. Het bestuur moet besluiten onomwonden uit kunnen leggen aan raad en burgers. Er moet hard gewerkt worden aan een nieuwe en meer open bestuurscultuur. Een derde belangrijke ontwikkeling is de omslag van ruimtelijke ontwikkeling en groei naar de uitbouw van het lokale voorzieningenniveau. Voor de VVD is het van belang dat er adequaat wordt ingespeeld op behoeften die er zijn onder de Heumense bevolking. Dat betekent veel aandacht voor onder andere kinderopvang, onderwijshuisvesting, jeugd- en ouderenvoorzieningen. Deze belangrijke maar kostbare activiteiten vragen een efficiënte en effectieve organisatie en afstemming, bijvoorbeeld in een welzijnsstichting. Deze zaken moeten niet automatisch tegen een hogere prijs worden gerealiseerd. Een gematigde ontwikkeling van het lastenniveau voor de Heumense burgers vraagt om politieke keuzes!

Partij Thonen
Voor Partij Thonen staan de volgende thema's het hoogst op de lijst:
1. Ouderenbeleid: Er is een groot tekort aan levensloopbestendige woningen. Ook zal er woningaanpassing plaats moeten vinden.
2. Jongerenbeleid: Er wordt door de gemeente veel te weinig gedaan voor jongeren. Het gevolg is: verveling, vernielingen, overlast en een onveiligheidsgevoel in de wijken en op straat.

3. Meedenkbeleid: Inwoners moeten meer betrokken worden bij het maken van beleid omdat het belangrijk is te weten wat onze inwoners willen. Dat leidt tot een betere en meer verantwoorde besluitvorming. Wij willen bereiken dat onze gemeente een beter leefbare gemeente wordt.

Burgers kunnen agenda raad gaan meebepalen

In deze kolommen hebben we al verschillende keren geschreven (laatst in De Verbinding van 19 februari) over de wijzigingen in de organisatie van het gemeentebestuur na 6 maart, na de gemeenteraadsverkiezingen dus.
Op 28 februari beslist de raad over een aantal punten die daarmee te maken hebben. Zo zal de raadzaal moeten worden aangepast omdat er drie wethouders komen die geen raadslid meer zijn. Er komen dus meer plaatsen en er verschijnt een spreekgestoelte.

initiatiefvoorstellen burgers
Omdat de verhoudingen tussen B&W en de gemeenteraad wijzigen is ook een wijziging van het reglement van orde voor de vergaderingen van de raad nodig. Deze wijziging regelt onder andere een grotere invloed van burgers. Iedere Heumenaar van 16 jaar en ouder kan zelf voorstellen op de agenda van de raadsvergadering laten zetten waarover de raad dan vervolgens een beslissing móét nemen. Er gelden uiteraard wel enkele procedurevoorschriften. Zo moet een voorstel ondersteund worden door minimaal tien andere inwoners van 16 jaar of ouder en moet het worden ingediend bij de burgemeester. Bovendien moet het voorstel liggen op een terrein waar de raad ook iets over te vertellen heeft. Een andere eis is bijvoorbeeld dat het voorstel concreet uitgewerkt moet zijn (een vraag aan de raad om een bepaald onderwerp eens te bespreken is geen concreet voorstel; een suggestie om ergens een skatebaan aan te leggen met een opsomming van argumenten, een beschrijving en een kostenraming bijvoorbeeld wel). Van belang is ook dat het moet gaan om iets waarover de raad het laatste jaar nog geen standpunt heeft ingenomen.

griffier
Omdat B&W en de raad uit elkaar worden gehaald (de wethouders zijn geen raadslid meer) wordt ook de positie van de wethouders in de raad anders. B&W bepalen nu niet meer hoe de agenda van de vergadering eruit ziet, maar de raad zelf. En de gemeentesecretaris die B&W behulpzaam is maakt in de raadsvergadering plaats voor een griffier die volledig ten dienste van de raad staat.
In de vergadering heeft voortaan de raad zelf het laatste woord; niet het college van B&W dus. De collegeleden zijn wel in de raadsvergadering aanwezig, maar niet meer aan het hoofd van de tafel. Daar zit alleen de burgemeester die de vergadering leidt. Als hij niet kan (of te zeer bij een onderwerp betrokken is omdat dat tot zijn portefeuille in het college behoort) wordt het voorzitterschap overgenomen door een raadslid, dat vooraf door de raad wordt aangewezen.
Tenslotte krijgt de raad het recht van interpellatie. Dat betekent dat elk raadslid kan voorstellen om het college aan de tand te voelen over onderwerpen die niet op de agenda staan. De raad bepaalt of het verzoek van het raadslid om te interpelleren wordt gehonoreerd.

De raad neemt op 28 februari een beslissing over deze en andere wijzigingen in het reglement van orde.

Lange agenda voor raad

Op 28 februari vergadert de gemeenteraad. Een bijzondere vergadering omdat het de laatste grote werkvergadering is in het oude stelsel van het gemeentebestuur. Na de verkiezingen van 6 maart doet het duale stelsel zijn intrede (zie De Verbinding van vorige week en het artikel "Burgers kunnen agenda raad gaan meebepalen" elders op deze pagina). Overigens komt er na de verkiezingen nog wel een korte vergadering van de oude raad. Daarin worden de geloofsbrieven van de nieuwgekozen leden onderzocht.

De agenda voor 28 februari:

1. opening

2. spreektijd burgers

3. notulen van de vergadering van 24 januari
4. ingekomen stukken en mededelingen

5. bestemmingsplan Overasselt 1999

antennes

6. toepassing van artikel 19 WRO voor de legalisering van een garage/berging aan Tempelstraat 11

7. toepassing artikel 19WRO en voorbereidingsbesluit voor een antenne-installatie aan Dorpstraat 34

8. toepassing artikel 19 WRO voor antenne-installatie aan Garstkampsestraat

9. fusie Waterbedrijf Gelderland

10. krediet voor onderzoek verkeerslawaai A73
11. notitie langparkeren en tijdelijke parkeerproblematiek (winkelcentrum en Kerkplein Malden)

12. intrekking ontheffingen gebruik fietspad Randwijksingel-Heiweg
13. actualisering onderhoudsplanning schoolgebouwen
14. nieuw reglement van orde voor de raadsvergadering (zie artikel elders op deze pagina)

15. herindeling raadzaal (in verband met duale stelsel)
16. gedragscode voor bestuurders

17. benoeming leden adviescommissie bezwaarschriften
18. wijziging gemeenschappelijke regeling GGD regio Nijmegen
19. gemeenschappelijke regeling ambulancediensten en hulpverlening bij rampen

20. wijziging gemeenschappelijke regeling KAN
21. samenwerking Diensten Sociale Zaken van regiogemeenten
22. verzelfstandiging Recreatieschap

23. begrotingswijzigingen.

Geen spreekuur
Elke maandag tussen 17.00 en 18.00 uur is er spreekuur van de burgemeester en de wethouders. Op 4 maart vervalt het spreekuur van wethouder De Graaff.

Afval
Op woensdag 27, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart worden de huisvuilzakken opgehaald.
Denk eraan dat vuilniszakken (en in de andere week de groene container) niet vóór 07.00 uur aan de weg mogen staan? Vanaf 07.30 uur gaat de vuilniswagen rijden.

oud papier
Elke donderdag van 08.30 tot 15.30 uur staat een papiercontainer bij basisschool de Toermalijn, Gladiolenstraat 2a. U kunt hier ook batterijen inleveren.
Op woensdag 27 februari wordt door Fanfare Wilhelmina oud papier opgehaald in Nederasselt. Zorg dat het om 18.00 uur buiten staat.

Commissies

OWV
De commissie Openbare Werken en Verkeersveiligheid (OWV) vergadert op
4 maart om 19.30 uur. Op de agenda staan o.a.
- wijzigen bebouwde komgrens Heumen

- inspraak onkruidbeleidsnotitie

- startnotitie ongezuiverde lozingen in het buitengebied
ROV
De vergadering van de commissie Ruimtelijke Ordening en volkshuisvesting (ROV) op 5 maart gaat niet door.

Collectes

In maart worden de volgende geldinzamelingen gehouden met vergunning van B&W:
Week van 3 maart: Nationaal Jeugd Fonds
Week van 10 maart: Nationaal Reuma Fonds
Week van 17 maart: Simavi
Week van 24 maart: Parochieel Missie Centrum Overasselt

Vergunningen

A. Aanvragen bouwvergunningen
Bij B&W zijn de volgende aanvragen om bouwvergunning binnengekomen:
- uitbreiden woning aan achterzijde, De Wieken 56
- wijziging van de op 23 mei 2001, nummer 20000044 afgegeven bouwvergunning voor wat betreft de onbenoemde ruimte in de kelder, Grote Loef 18-80

- bouw bubbelbad, Kastanjelaan 42

- bouw erker, Zilverbergweg 7

- uitbreiden woning boven garage, Zwerfkei 37
- uitbreiden woning aan de zijkant, Zwerfkei 39 De publicatie van de aangevraagde bouwvergunningen is uitsluitend informatief bedoeld. Omdat op deze aanvraag nog geen beslissing is genomen bestaat nog geen mogelijkheid tot het indienen van bezwaren op grond van de Algemene wet bestuursrecht. Het bouwplan kan tijdens de openstellingsuren van het gemeentehuis worden ingezien bij Bouw- en woningtoezicht. Het is mogelijk dat de aanvrager het plan nog wijzigt.

B. Aanvragen kapvergunningen
Er zijn aanvragen om een kapvergunning voor:

- 1 berk, Schoof 53

- 1 den, Bonkelaar 8

- 2 steenbeuken achter Karn 38 en 40

- 8 acacia's, achterzijde Egge, pleintje Mathaak
- 2 coniferen en 1 gouden regen, De Kruigang 15
- 1 eik, Irisstraat
Wie het niet met een eventuele verlening van een vergunning eens is kan daartegen bedenkingen indienen bij B&W tot uiterlijk 12 maart.

C. Meldingen
B&W hebben naar aanleiding van een melding op 15 februari de mededeling verzonden dat de bouw kan plaatsvinden van: M20020034: tuinhuisje, Vosseneindseweg 46
M20020027: tuinhuisje, Plattegraaf 15
Voor de mogelijkheid bezwaar in te dienen, zie onder D.

D. Bouwvergunningen
De volgende bouwvergunningen zijn verleend:
Verzonden op 13 februari:
B20010365: uitbreiden woning aan achterzijde, Pitrus 30 B20010353: uitbreiden woning, Lijsterbeshof 1
B20010357: uitbreiden eerste verdieping achterkant, Haver 25 Verzonden op 20 februari:
B20010378: uitbreiden woning aan zij- en achterkant, Stalmeesterslaan 58
Wie het niet eens is met een van de besluiten onder C of D kan daartegen binnen zes weken na de verzending van het betreffende besluit een bezwaarschrift indienen bij B&W.

Vrijstelling voor uitbreiding woningen

Zwerfkei 37 en 39
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen aanvragen om bouwvergunning voor het uitbreiden van de woningen aan de zijkant op de eerste verdieping op de percelen kadastraal bekend gemeente Heumen, F 1354 en 1353, plaatselijk bekend Zwerfkei 37 en 39 Malden. De bouwplannen passen niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Hoogenhof, uitwerking 1994-1.
Artikel 3 lid 3.c van het bestemmingsplan biedt de mogelijkheid vrijstelling te verlenen voor het bouwen tot op de grens in twee bouwlagen. Het bouwplan past binnen deze vrijstellingsmogelijkheid. B&W willen dan ook gebruik maken van deze vrijstellingsmogelijkheid.

bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 28 februari 2002 tot en met woensdag 13 maart 2002. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en bovendien op maandag van 17.00 tot 18.30 uur en op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 26 februari 2002

Vrijstelling voor kweekkas

Tulpstraat 43
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een melding bouwvoornemen voor de bouw van een kweekkas op het perceel kadastraal bekend gemeente Heumen, G 3015, plaatselijk bekend Tulpstraat 43 Malden.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Molenwijk.
B&W willen niettemin medewerking verlenen door met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan.

bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 28 februari 2002 tot en met woensdag 27 maart 2002. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en op maandag bovendien van 17.00 tot 18.30 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 26 februari 2002

Vrijstelling voor erker

Zilverbergweg 7
Burgemeester en wethouders van Heumen ontvingen een aanvraag om bouwvergunning voor de bouw van een erker op het perceel kadastraal bekend gemeente Overasselt, C 1051, plaatselijk bekend Zilverbergweg 7 Overasselt.
Het bouwplan past niet binnen het ter plaatse geldende bestemmingsplan Overasselt I.
B&W willen niettemin medewerking verlenen door met toepassing van artikel 19 lid 3 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan.

bedenkingen
De hierboven genoemde vrijstelling kan pas worden verleend nadat een ieder in de gelegenheid is gesteld bedenkingen in te dienen tegen het voornemen vrijstelling te verlenen. Dat kan schriftelijk of mondeling bij B&W van Heumen, Postbus 200, 6580 AZ Malden vanaf donderdag 28 februari 2002 tot en met woensdag 27 maart 2002. Gedurende die periode liggen de bouwplannen dagelijks van 9.00 tot 12.00 uur en bovendien op maandag van 17.00 tot 18.30 uur en op woensdag van 14.00 tot 16.00 uur ter inzage bij de sector Grondgebiedzaken in het gemeentehuis.

Malden, 26 februari 2002