Partij van de Arbeid

Den Haag, 26 februari 2002

VRAGEN VAN HET LID DIJSSELBLOEM (PVDA) AAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

1. Heeft u kennis genomen van het krantenbericht "Meer files door fiscale bijtelling bedrijfsbusje"? (1)

2. Bent u op dit moment in overleg met VNO-NCW en andere organisaties van werkgevers en werknemers over de fiscale behandeling van bedrijfswagens, mede naar aanleiding van de brief van VNO-NCW van 31 januari jl.? (2)

3. Maakt de zgn. 10/30 maatregel, waardoor woon-werkverkeer deels als privé-gebruik moet worden beschouwd met een extra fiscale bijtelling als gevolg, het belastingplichtigen onmogelijk om op basis van een verklaring van de werkgever te opteren voor de nulbijtelling?

4. Bent u ook van mening dat er sprake is van een onbedoeld negatief neveneffect als steeds meer werknemers als gevolg van de 10/30 maatregel extra woon/werkritten gaan maken met de eigen auto om de bestelbus 's ochtends op te halen en 's avonds bij het bedrijf af te leveren?

5. Bent u bereid in de belastingwetgeving de bestelwagens met een grijs kenteken anders te behandelen als de luxe leaseauto vanuit het gegeven dat de luxe leasewagen als een extra beloningsbestanddeel voor de betrokken werknemer geldt en de bestelbus niet?

6. Wat is uw reactie op het door VNO-NCW gesignaleerde probleem van de onverzekerbaarheid van bestelauto's, die door de werknemers niet meer mee naar huis worden genomen en daardoor gedurende de nacht bij de onderneming geparkeerd worden?

7. Bent u bereid de nieuwe fiscale regels voor het woon/werkverkeer, de 10/30 maatregel, aan te passen voor werknemers die op onregelmatige tijden beschikbaar moeten zijn, bijvoorbeeld vanwege avond-, nacht- of weekenddiensten en daarom de bedrijfsauto mee naar huis moeten nemen?

8. Is het waar dat de carpoolregeling voor de afstanden tot 10 kilometer geen soelaas biedt omdat één van de vereisten voor de carpoolregeling is dat de reisafstand meer dan 10 kilometer moet zijn? Bent u bereid deze vereiste aan te passen?

(1) De Telegraaf, 25 februari 2002

(2) Brief van VNO-NCW aan de staatssecretaris van Financiën d.d. 31 januari 2002 inzake de bestelauto in het woon/werkveer