Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM:Inspectie: Maasdonk gaat regelgeving beter handhaven

Op 20 februari is de eindrapportage van het onderzoek naar de handhaving van de VROM-regelgeving in de Maasdonk met het gemeentebestuur besproken.

Kort samengevat wordt in het rapport geconcludeerd dat de ambtelijke advisering op hoofdlijnen correct is, maar dat de besluitvorming in het bestuur te wensen overlaat. Het bestuur hanteert interne richtlijnen die in strijd zijn met de wet. In een aantal gevallen zijn besluiten genomen die in strijd zijn met de wet en er wordt onvoldoende uitvoering gegeven aan het op zich goede handhavingsplan van de gemeente. Met name zijn in een aantal gevallen reeds opgestarte handhavingsprocedures niet doorgezet.
In het overleg heeft het gemeentebestuur de conclusies van het onderzoek geheel onderschreven. De met de wet strijdige regelingen zijn buiten werking gesteld of ingetrokken. Voor de uitvoering van het handhavingsbeleid zijn in de meerjarenbegroting middelen gereserveerd en zijn en worden mensen aangetrokken. Voor de aanpak van de actualisering van de vele verouderde bestemmingsplannen wordt een plan van aanpak opgesteld.

Concrete gevallen
De inspectie heeft de gemeente in een eerder stadium verzocht in twee gevallen handhavend op te treden tegen illegale bouw. De gemeente heeft dat verzoek afgewezen. De inspectie heeft daartegen bezwaar gemaakt. Op dit bezwaar moet de gemeente nog reageren. De inspectie is en blijft van mening dat de gemeente in deze gevallen handhavend dient op te treden
In het rapport wordt ten aanzien van één bedrijf geconcludeerd dat de milieuvergunning niet alle activiteiten van het bedrijf dekt, en dat er derhalve op dit moment geen uitspraak gedaan kan worden over de veiligheid ter plaatse.
In opdracht van de gemeente is daarnaar inmiddels een onderzoek ingesteld. Het resultaat van dit onderzoek is door de VROM inspectie ter beoordeling voorgelegd aan het RIVM. Zodra het oordeel van het RIVM beschikbaar is, zal daarover verder bestuurlijk overleg plaatsvinden.

De VROM inspectie zal deze resultaten van het overleg aan de minister voorleggen teneinde te beslissen over het verdere vervolgtraject.