MKB-Nederland

MKB Nieuws, bericht

26-02-2002
MKB-Nederland richt kenniscentrum voor familiebedrijven op

MKB-Nederland heeft besloten tot de oprichting en inrichting van een kenniscentrum voor familiebedrijven. Dit kenniscentrum zal zich met name richten op de problematiek van opvolging en overdracht in en van het familiebedrijf, die de komende jaren sterker dan voorheen aan de orde is. Daarnaast zal het ontwikkelen van activiteiten -in samenwerking met branches en regio\'s- gericht op voorlichting en advisering een centrale rol spelen. Het Bestuur van MKB-Nederland -de grootste werkgevers/ondernemersorganisatie in Nederland- wil de rol en positie van familie-bedrijven, als stabiliserende factor in de economie, hiermee sterker benadrukken.

Het midden- en kleinbedrijf is in hoge mate synoniem met familiebedrijf. Een zeer groot aantal bedrijven in het mkb (83%) is te omschrijven als familiebedrijf, hetzij omdat één of meer gezinsleden in het bedrijf werkzaam zijn, hetzij omdat de eigendom van het bedrijf ligt bij één of meer families. Deze bedrijven zijn verantwoordelijk voor 64% van de werkgelegenheid in de particuliere sector. Veel problemen en vraagstukken binnen familiebedrijven zijn hetzelfde als bij het doorsnee midden- en kleinbedrijf. Echter, er zijn een paar terreinen waarop bij familiebedrijven sprake is van bijzondere problematiek. Uit onderzoek blijkt dat bedrijfsoverdracht en bedrijfsopvolging als grote knelpunten worden ervaren. MKB-Nederland zal de juridische, fiscale en financiële aspecten hiervan in beeld brengen, proberen knelpunten weg te nemen en informatievoorziening hierover stimuleren.

In verband met de bedrijfsoverdracht en opvolgingsproblematiek van de babyboomers\' van na de Tweede Wereldoorlog, verwacht MKB-Nederland een hausse op dit terrein. Uiteraard is een goede advies- en informatievoorziening naar deze ondernemers en hun mogelijke opvolgers dan van groot belang. In samenwerking met branche- en regionale organisaties zullen daarom activiteiten worden ontwikkeld gericht op voorlichting en advisering aan familiebedrijven. Uiteraard zullen hierbij ook andere relevante partijen worden ingeschakeld, zoals de Raad voor het Zelfstandig Ondernemerschap (RZO), waar veel kennis op dit terrein aanwezig is.