ECOLINE COATINGS BV

' HISWA: eerste onderwatercoating binnen milieueisen '


Innovatie 'ecoSOLID' op HISWA:

Eerste onderwatercoating binnen milieueisen

Met het nieuwe product 'ecoSOLID' kan de watersport voor het eerst beschikken over een onderwatercoating die geheel binnen de huidige milieueisen blijft. Ontwikkelingsbedrijf 'ecoLINE coatings bv' introduceert haar innovatie op de HISWA 2002, als vervanger van het inmiddels verboden anti-fouling. Meerdere scheepsbouwers en TNO hebben de afgelopen drie jaar 'ecoSOLID' met succes in de praktijk getest. Uit de resultaten blijkt dat de nieuwe coating opvalt door zijn sterke hechtingsvermogen, hardheid, damp- en waterdichtheid, slagvastheid, slijtvastheid, flexibiliteit en duurzaamheid. Aangetoond is dat corrosie en chemicaliën in zoet, brak of zout water geen vat op 'ecoSOLID'hebben. Ook wordt osmose voorkomen.

Eigenaren van pleziervaartuigen en jachthavens zijn ingenomen met het gegeven dat de nieuwe onderwatercoating vrijwel geen onderhoud behoeft. 'ecoSOLID' dat, door zijn kwaliteit pas na tien tot vijftien jaar aan vervanging toe is, kan simpelweg met een borstel of hogedrukspuit worden schoongemaakt. Bovendien is de coating eenvoudig met kwast of verfroller aan te brengen op nieuw gebouwde en bestaande schepen. De 2-componenten epoxycoating hecht zowel op staal, aluminium, hout en polyester, als op eerder aangebrachte lagen verf, bitumen, koolteer en koolteerhoudende coatings. Ook beschadigingen in de coating onder de waterlijn laten zich gemakkelijk met 'ecoSOLID' herstellen. Verwijderen van de oude coatinglagen is niet nodig. 'ecoSOLID' is dusdanig isolerend, dat het in de oude koolteerlaag aanwezige giftige dampen (PAK's) niet meer doorlaat.

De positieve eigenschappen voor mens en milieu hebben 'ecoSOLID' het predikaat 'groen product' opgeleverd. De rijksoverheid ondersteunde de ontwikkeling van deze onderwatercoating, die totaal geen giftige stoffen en minder dan de wettelijke zes procent oplosmiddel bevat. Dat maakt het mogelijk het reukarme 'ecoSOLID' in binnenruimtes te verwerken. Het Ministerie van VROM beschouwt het uitgeharde product niet als chemisch afval.

Inmiddels is 'ecoSOLID' in alle RAL-kleuren verkrijgbaar via de vestigingen van Vetus den Ouden en andere dealers die het wereldwijd gepatenteerde product op de markt brengen. Naast 'ecoSOLID' levert 'ecoLINE coatings bv' de producten 'ecoMARINE' voor de binnenscheepvaart en 'ecoPROTECT' voor de visserij en zeescheepvaart.


---
Noot voor de pers (