Gemeente Tilburg

21-2-2002
Vrijwilligerswerk in de schijnwerpers

Maandag 18 februari jl. heeft het college van B&W de nota 'vrijwilligerswerk in de schijnwerpers' vastgesteld. Deze nota is tot stand gekomen na veelvuldig overleg met vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Hierbij is vooral gekeken welke knelpunten vrijwilligers ervaren bij het uitoefenen van hun werk.

Knelpunten die genoemd werden, waren; werven van nieuwe vrijwilligers; imago van het vrijwilligerswerk; behoefte aan ondersteuning op het gebied van deskundigheidsbevordering, fondswerving en informatievoorziening. Besloten is om in elk geval voor 2002 een bedrag van 136.200 per jaar beschikbaar te stellen. De gemeente draagt hier 68.100 aan bij, het Rijk zal dan eenzelfde bedrag ter beschikking stellen. Met dit geld wordt een projectenfonds ingesteld om vernieuwende projecten binnen het vrijwilligerswerk mogelijk te maken, het jaarlijkse vrijwilligersfeest betaald en kan een onderzoek worden gedaan naar onkostenvergoedingen voor vrijwilligers.

Standpunt vrijwilligerswerk
De nota gaat in op de rol van de gemeente binnen het vrijwilligerswerk én de oplossing van de knelpunten. Het vrijwilligersbeleid wordt gekenmerkt door spontaniteit, flexibiliteit en zelfregulering, doordat mensen de werkzaamheden geheel onverplicht op zich nemen. Enige terughoudendheid van de overheid ten aanzien van het geven van inhoud en richting aan het vrijwilligerswerk lijkt dan ook op z'n plaats. Het belang van het vrijwilligerswerk is echter zo groot dat een gemeente wel degelijk een bijdrage aan de goede voortgang mag leveren. Het gaat hierbij vooral over sectoroverstijgende zaken. Gezien het bovenstaande staat in de nota het volgende standpunt:
Vrijwilligerswerk is belangrijk voor onze maatschappij. Vrijwilligers geven uiting van een actief burgerschap. Zelfregulering is daarbij een bijzonder kenmerk en dient overeind te blijven. Een algemeen lokaal vrijwilligersbeleid dient zich erop te richten dat het vrijwilligerswerk zich ontwikkelt om de huidige positie en maatschappelijke betekenis in stand te houden. Dat wil zeggen dat men moet anticiperen op de toekomst waarbij automatisering en nieuwe doelgroepen en werkwijzen een rol gaan spelen. De rol van de gemeente is vooral ondersteunend en faciliterend.

Uitgaande van de rol van de gemeente (ondersteunend en faciliterend) wordt in de nota een aantal toekomstige activiteiten benoemd. Er zijn daarbij twee soorten activiteiten te onderscheiden. Allereerst de activiteiten van de steunfunctie (subsidies door de gemeente). Ten tweede de directe activiteiten van de gemeente zelf.

Steunfunctie
Onder steunfunctie valt onder andere het bieden van ondersteuning bij het maken van een intern vrijwilligersbeleid en het werven van fondsen. Ook kunnen er activiteiten opgezet worden om o.a. het imago van vrijwilligerswerk te verbeteren en nieuwe doelgroepen als jongeren en allochtonen te bereiken.
Activiteiten gemeente
Naast het faciliteren van de ondersteuningsorganisatie gaat de gemeente zelf de volgende acties ondernemen:

- Stimuleren intern vrijwilligersbeleid

- Onderzoek onkostenvergoeding

- Voorziening stimulering innovatie vrijwilligersbeleid
- Jaarlijks vrijwilligersevenement