NV NOM, Investerings- ontwikkelingsmaatschappij voor Noord- Nederland

Goed jaar voor investeringen in Noord-Nederland

De NOM heeft een intensief en succesvol jaar achter de rug. Hoewel de vertraging van de economische groei ook in Noord-Nederland merkbaar was, heeft dat niet geleid tot vermindering van activiteiten bij de NOM. Integendeel!

NOM Investeringsbevordering heeft in 2001 zestien projecten succesvol begeleid met een totale investeringssom van f 1,1 mld. (¤ 0,5 mld.) Dit ongekend hoge investeringsbedrag werd vooral veroorzaakt door een grote uitbreidingen in Groningen (Teijin, Delzijl) en twee uitbreidingen in Drenthe (Teijin, Emmen en DOC, Hoogeveen) en een binnenlandse acquisitie in Drenthe (Plukon Royale, Emmen). Van de overige dertien projecten zijn er zeven in Fryslân gerealiseerd.
Het totaal aantal directe arbeidsplaatsen dat met deze investeringen gemoeid is, bedraagt rond de 1350.
Voor het eerst sinds een aantal jaar overtreft het investeringsbedrag van de uitbreidingen dat van de nieuwe vestigingen. Hiermee wordt het strategisch belang van de reeds in Noord-Nederland gevestigde bedrijven nog eens onderstreept.

Het Financieringsbedrijf heeft in 2001 aan 36 ondernemingen nieuw risicodragend vermogen en uitbreiding van financiering verstrekt ten bedrage van ¤ 22,9 mln. De tendens dat de behoefte aan risicodragende financiering in de specifieke doelgroep van de NOM (starters, risicovolle innovatieve projecten en bestaande MKB ondernemingen) toeneemt, werd in 2001 wederom bevestigd. In de ICT sector werden acht nieuwe participaties of financieringen gerealiseerd. Daarnaast werd een grote investering gepleegd in Bodewes Scheepswerf Volharding die mede daardoor in staat werd gesteld activiteiten van Frisian Shipyard Welgelegen in Harlingen voort te zetten.
De opbrengst van verkochte participaties was beduidend lager dan in voorgaande jaren, hetgeen uitwerking heeft op het eigen financiële resultaat van de NOM. Hoewel nog met grote onzekerheden omgeven, is het de verwachting dat NOM in 2001 niet meer dan een break-even resultaat zal behalen

Bij NOM Ontwikkelingsprojecten maakte het programma Toeleveren x Uitbesteden (TxU) een nieuwe start voor de periode tot en met 2004. In het programma compensatieorders werden 50 bedrijven geadviseerd over de mogelijkheden van compensatie.
Voorts werden vijf business development projecten voortgezet en vijf nieuwe projecten gestart.

De afdeling Subsidieadvies begeleidde 157 subsidietrajecten met een investeringsvolume van ¤ 570 mln. (in 2000: ¤ 318 mln.)

Groningen, 26 februari 2002