Gemeente Wassenaar

Wassenaar als eerste sportief voor het milieu
26-02-2002

Op vrijdag 22 februari 2002 ontving de handbalvereniging Olympia '72 de eerste Ecokit uit handen van wethouder Van Dijk - Staats. Een sfeerverslag van de uitreiking.

Voorzitter H. van Smirren van handbalvereniging Olympia '72 uit Wassenaar haalt geen sportschoenen, trainingsbroek of handdoek uit de blauwe sporttas maar drie spaarlampen, een deurdranger en een meter isolatiemateriaal. De Ecokit is een cadeau van de gemeente Wassenaar aan alle dertien sportclubs uit die plaats. Wassenaar is de eerste gemeente in Nederland die alle verenigingen deze speciale sporttas met milieubesparende materialen en informatiefolders aanbiedt. 'Want', zo zegt wethouder Van Dijk-Staats tijdens de feestelijke overhandiging van de Ecokit, 'het milieu is onze zorg en wij hopen dat het ook u een zorg is.'
'Laten we de Ecokit-test doen,' stelt de wethouder voor. In de kantine van Olympia '72 hebben vertegenwoordigers van de sportclubs uit Wassenaar zich verzameld. Ze zijn uitgenodigd door de gemeente om de Ecokit in ontvangst te komen nemen. Op de bar staan enkele waxinelichtjes die daar volgens Van Smirren vooral zijn gezet voor de gezelligheid en niet zozeer vanwege de energiebesparing. 'Vraag 1,' begint wethouder Van Dijk-Staats. 'Heeft u een goed beeld omtrent de besparingsmogelijkheden op energie of milieu?' Stilte. Wat schuchter schudden sommigen het hoofd. 'Ik denk dat u bij deze vraag allemaal 'Nee' zult moeten invullen.' En dat betekent dat de vertegenwoordigers al bij de eerste vraag tien punten hebben gescoord. Dit levert ze in een klap de volgende kwalificatie op: 'U doet het niet slecht op het gebied van energie en milieu. Toch is het aan te bevelen een Ecokit aan te schaffen om de puntjes op de i te zetten.' Het is duidelijk; de sportclubs in Wassenaar kunnen een Ecokit heel goed gebruiken.

Het project 'Ecokit voor Sportaccommodaties' is een onderdeel van het programma 'Sportief voor het Milieu'. Deze actie is opgezet door de ministeries van VWS en VROM, de sportkoepel NOC*NSF, het NISB (Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen) en de sportbonden. Het Wereld Natuur Fonds, KNVB, Nuon en adviesbureau Ecofys hebben bijgedragen aan de samenstelling van de ecokit. De link tussen sport en het milieu is de kern van het programma. Want sport heeft baat bij een schoon milieu en het milieu blijft gespaard bij een schone sportbeoefening.
De Ecokit is een middel om sportclubs aan te sporen bewust met energie en het milieu om te gaan. In de tas zit een combinatie van direct te gebruiken producten zoals spaarlampen en een schakelklok, aanvullende informatie over Milieuzorg en campagnemateriaal zoals stickers en posters dat verenigingsleden moet wijzen op energiebesparing. De effecten van de Ecokit zijn snel te merken omdat de inhoud van de tas gemakkelijk kan worden gebruikt binnen sportverengingen.

En het grote voordeel voor clubs is de niet geringe kostenbesparing. Via de Ecokit kan er gemiddeld 770 euro per jaar op de energiekosten bespaard worden. Juist voor sportverenigingen die vaak krap bij kas zitten is dit zeer aantrekkelijk. 'Onze handbalvereniging heeft het financieel niet al te breed,' zegt Van Smirren van Olympia '72. 'Het geld komt dus op de eerste plaats en niet het milieu. Maar als ik bijvoorbeeld met behulp van spaarlampen en wat andere kleine maatregelen mijn energiekosten kan drukken en daarmee tegelijkertijd het milieu spaar, sta ik daar natuurlijk voor open.'

In de sportkantine in Wassenaar springt de spaarlamp aan. Wethouder Van Dijk-Staats draait ter afsluiting van de overhandiging de lamp in. Op de symbolische handeling volgt een luid applaus. 'Nu u de tassen allemaal in uw bezit heeft, rest mij niets meer dan u een eco-sportieve toekomst toe te wensen.' Iedereen knikt instemmend.