Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Beroep tegen uitspraak over ontslag ex-burgemeester van Middelburg

26 februari 2002

Minister De Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft vandaag beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechtbank in Middelburg over het ontslag van de voormalig burgemeester van Middelburg mr. L.H.B. Spahr van der Hoek.

De rechtbank vernietigde de beslissing van de minister op het bezwaarschrift van de heer Spahr van der Hoek. De rechtbank oordeelde dat het ontslag niet verleend had mogen worden voordat er een afvloeiingsregeling bovenop het reguliere wachtgeld tussen de gemeente Middelburg en de heer Spahr van der Hoek overeen was gekomen. De gemeente en de toenmalig burgemeester zijn het over zon afvloeiingsregeling - voor rekening van de gemeente - niet eens geworden.

De rechtbank wees erop dat ook de minister voor rekening van het rijk een afvloeiingsregeling kan treffen. Omdat de minister het onaanvaardbaar vindt dat de kosten van een geschil tussen een gemeente en een burgemeester voor rekening van het rijk komen, is hij nu in beroep gegaan tegen de uitspraak.

Met de uitspraak van de rechtbank is het ontslag zelf niet teruggedraaid. De gemeente Middelburg heeft nu dus geen twee burgemeesters.

---