Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA

Den Haag, 26 februari 2002



PVDA WIL INFORMATIEVERSTREKKING AAN HET PARLEMENT OVER ZBO'S

De afgelopen 25 jaar zijn meer dan honderd Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO's) ingesteld, zoals de Sociale Verzekeringsbank en de uitvoeringsinstanties, de ziekenfondsen en de zorgverzekeraars AWBZ, de Informatie Beheer Groep, de NOS. ZBO's worden op verschillende wijze gefinancierd; uit belastingen, premies, tarieven, subsidies, in totaal ongeveer 70 miljard Euro.

In 1976 werd voor het eerst het principe van een ZBO gedefinieerd. Een bestuursorgaan is een term die afkomstig is uit het bestuursrecht. Het is een orgaan wat volgens artikel 1.1 van de Algemene Wet bestuursrecht openbaar gezag bekleed, besluiten kan nemen op basis van publiekrecht met rechtsgevolgen voor de burger. Vanaf 1987 in de motie-Lauxterman heeft de Tweede Kamer de regering meer helderheid gevraagd over het functioneren van ZBO's en in de motie-Scheltema uit 1995 is gevraagd om een kaderwet voor harmonisering van de regelgeving van ZBO's. Na een aantal rapporten en onderzoeken onder andere door de Algemene Rekenkamer is nu de Kaderwet ZBO klaar voor behandeling.

Sommige ZBO's horen bij de staat, andere zijn een rechtspersoon volgens publiekrecht en vallen dan onder de Algemene Wet bestuursrecht. Daarnaast is een aantal rechtspersoon volgens privaatrecht, zoals geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Voor de burgers is er dus altijd een mogelijkheid bezwaar aan te tekenen of in beroep te gaan tegen een beslissing van een ZBO.

De vraag is dan ook niet de bescherming van de burger maar de verantwoording die de minister moet afleggen aan het parlement. De zelfstandigheid tot het nemen van individuele beslissingen binnen het kader van door de overheid geformuleerd beleid is de essentie van een ZBO. Toch blijft de ministeriële verantwoordelijkheid bestaan. Voor de Partij van de Arbeid is het uitgangspunt dat geen verantwoordelijkheid gedragen kan worden zonder bevoegdheid. In een aantal amendementen wil de PvdA die ministeriële bevoegdheid versterken.

Voor het instellen van een ZBO moeten criteria worden gesteld. Daarnaast zal de PvdA het geven van beleidsregels door de minister steunen. Om uniformiteit van regelgeving zeker te stellen steunt de PvdA het amendement Scheltema, waarin de minister van BZK instellingswetten voor nieuwe ZBO's mede moet ondertekenen.

In de afgelopen jaren is een nieuw financieel verantwoordingstraject in het parlement ingevoerd, 'Van beleidsbegroting tot beleidsverantwoording' op de derde woensdag van mei. De PvdA wil dat ook voor de ZBO's analoog aan de VBTB de minister verantwoording aflegt over begroting en jaarcijfers van de ZBO's en heeft daartoe een amendement ingediend waarbij een nieuw hoofdstuk 5 aan de wet wordt toegevoegd: 'Informatieverstrekking aan de Staten-Generaal'. Op deze wijze wordt de balans tussen zelfstandigheid van de bestuursorganen en verantwoording aan het parlement tot stand gebracht.



Voor nadere informatie: Judith Belinfante 070-318 2778