Gemeente Hoogeveen


---

26 februari 2002

Eerste aanzet stedenbouwkundig plan WAP-gebied en Meteorenlaan klaar

Voor de Meteorenlaan en het WAP-gebied in de Hoogeveense wijk Krakeel heeft het architectenbureau Karelse Van der Meer een voorstel voor een stedenbouwkundig plan gemaakt. Het plan geeft de denkrichting aan voor het ontwerp en de daadwerkelijke invulling van dit gebied in de nabije toekomst.

Meteorenlaan

Aan de Meteorenlaan aan de westkant van de wijk stonden zeven flats. Daarvan zijn er inmiddels vijf afgebroken. Eén blijft er waarschijnlijk staan. De woningbouw was erg naar binnen gericht, waardoor de wijk geslotenheid uitstraalde. Dat moet in de toekomst veranderen. De voorkanten van nieuwbouw zouden naar de Galileïlaan moeten worden gericht zodat het beeld van de wijk wordt versterkt.

De bedoeling is dat op deze plek verschillende typen woningen worden gebouwd, zoals zorgwoningen, gewone woningen en zogeheten 'woon-werkwoningen'. Het gaat ongeveer om zestig à zeventig woningen.

Voor een deel van deze woningen kan een collectieve tuin worden aangelegd met een waterpartij. Deze waterloop kan in de toekomst onder de Galileïlaan worden verbonden met de ijsbaan en het park. Zo wordt het wateroppervlak vergroot en tegelijkertijd het park aan de wijk gekoppeld.

WAP-gebied

In het WAP-gebied stonden twaalf flats. Daarvan blijven er vier over. De ontstane ruimte kan worden ingevuld met drie clusters van woningen. Hier komt het aantal woningen rond de 150 te liggen. Bij compact bouwen ontstaat veel ruimte voor groen. Dat geeft de rand van de wijk extra kwaliteit. Door het openbaar maken van de kade langs de Hoogeveensche Vaart kan de hele rand van de wijk als wandelpark dienen.

De soorten woningen waaraan wordt gedacht zijn appartementen, patioappartementen, maisonnettes en grondgebonden woningen. Bestaande koopflats worden geïntegreerd in het geheel. Door te bouwen in clusters krijgt een WAP-gebied een 'hofstructuur'. Het plan voorziet in inhammen langs het kanaal, waardoor in deze 'hoven' waterpartijen ontstaan. Bruggetjes completeren het geheel en garanderen een doorlopende route over de kade langs het kanaal.

Realisatie

De volgende stap is de uitwerking van het plan Meteorengebied. Het ontwerp voor dit gebied kan eind dit jaar klaar zijn. Aansluitend volgt de planologische procedure. Volgens de huidige planning kan begin 2004 met de bouw worden begonnen. De bouw neemt ongeveer anderhalf jaar in beslag. Na uitwerking van het Meteorengebied volgt onmiddellijk het WAP-gebied.

Opdrachtgevers voor dit eerste plan voor de ontwikkeling van het Meteoren/WAP-gebied zijn de woningstichting Woonconcept en de gemeente Hoogeveen. De plannen worden uitgewerkt binnen de WOP-organisatie. Daarin zitten de gemeente Hoogeveen, Woonconcept, de Stichting Welzijnswerk (SWW) en het Wijkplatform Krakeel. De plannen voor het gebied maken deel uit van het wijkontwikkelingsplan Krakeel (WOP), de grootschalige herstructurering van deze Hoogeveense wijk.

© Copyright Gemeente Hoogeveen