FNV BOUW

Timmer-CAO: 3,7% en ruimer vakantie

FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten hebben in de vijfde onderhandelingsronde een principeakkoord bereikt over de CAO voor het jaar 2002. De 12.000 werknemers gaan er in totaal 3,7 procent in loon op vooruit. Daarnaast krijgen werknemers die over voldoende vrije dagen beschikken, de mogelijkheid drie weken aaneengesloten vakantie op te nemen buiten de bedrijfssluiting. Scholing wordt een individueel recht, net als de hulp van een gecertificeerd reïntegratiebedrijf. Er komt een reiskostenregeling in de CAO. Het principeakkoord moet nog door de achterban van de organisaties worden goedgekeurd.

Onderhandelingsresultaat voor het loon is 1,3 procent per 1 april, 1,2 procent per 15 juli en nog eens 1,2 procent per 31 december, de datum dat de CAO afloopt. In totaal dus 3,7 procent. Verder komt er dit jaar een onderzoek naar de mogelijkheid dat bedrijven hun medewerkers laten meedelen in de winst. Ook keuzemogelijkheden, zoals het opsparen van vrije dagen voor langer verlof later of voor pensioen, worden onderzocht.
De drie weken bedrijfssluiting in de zomer is nog niet doorbroken. Wel krijgen werknemers meer ruimte om zelf hun vakantie vast te stellen: wie genoeg dagen heeft, mag voortaan drie weken buiten de sluiting opnemen. De reiskostenregeling houdt in dat werknemers die meer dan tien kilometer van hun werk wonen, een vergoeding krijgen volgens de belastingvrije mogelijkheden.

Er komt een informatiecampagne in de bedrijfstak om 'actief over te stappen' op oplosmiddelarme lakken en verven. Zoals bekend, veroorzaken oplosmiddelen de 'schildersziekte' Organisch Psycho Syndroom. Terugkeer van zieke werknemers wordt bevorderd: elk timmerbedrijf krijgt de verplichting zich aan te sluiten bij een gecertificeerd reïntegratiebedrijf. Werknemers krijgen het recht om zich bij dat bedrijf zelf aan te melden als hun werkgever dat na tien weken ziekte nog steeds niet heeft gedaan; de kosten worden op de werkgever verhaald. Ook scholing wordt een individueel recht: werknemers kunnen zelf het initiatief nemen om een cursus te volgen om meer perspectief te krijgen in hun loopbaan. Een 'loopbaangesprek' moet in elk geval één keer in de vijf jaar plaatsvinden.

Afgesproken is verder dat de Wet Arbeid en Zorg onverkort geldt in de timmerindustrie. Bij stervensbegeleiding krijgen werknemers de eerste twee weken hun loon tot 100 procent aangevuld. Het kraamverlof voor de bevalling van de partner wordt uitgebreid van 2 tot 3 dagen.

VOOR DE REDACTIE,