Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Land en tuinbouw is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

26-02-2002

CNV wil cao-onderhandelingen in open teelten vlot trekken

In een uiterste poging om toch een cao op tafel te krijgen voor de ruim 30.000 werknemers in de open teelten, heeft CNV Land- en tuinbouw een brandbrief naar LTO Nederland gestuurd met daarin een nieuw cao-voorstel. De leden van CNV Land- en tuinbouw vinden flexibiliteit in arbeidstijden bespreekbaar, maar willen daarover meer zeggenschap. En daarnaast moet hun flexibele inzet ook worden beloond met een overwerktoeslag.

In januari liepen de onderhandelingen vast. LTO Nederland legde een eindbod op tafel, met verregaande voorstellen over flexibele arbeidstijden. Uitgangspunt in het nieuwe voorstel van CNV Land- en tuinbouw is dat de werknemers - via de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging of op individuele basis - met hun werkgever schriftelijk afspraken kunnen maken over het tijdelijk verkorten of verlengen van hun werkweek. Binnen de grenzen van de cao welteverstaan.
CNV Land en tuinbouw heeft voorgesteld om op jaarbasis te kijken naar de arbeidsbehoefte. Deze behoefte kan vastgelegd worden in een bandbreedte voor het aantal uren per week. Overtreft de behoefte van werkgevers de wekelijkse bandbreedte dan is er sprake van overwerk. En overwerk moet worden vergoed.

Met dit voorstel hoopt CNV Land- en tuinbouw een compromis te hebben gevonden. Cao-onderhandelaar Jaap Bosma: "De open teelt heeft veel werkpieken en -dalen. We begrijpen dus best dat LTO meer flexibiliteit in de cao-afspraken wil. Maar de werknemer moet daar ook wat over te zeggen hebben."
Daarom stelt de bond voor dat de werknemers met hun werkgever per jaar een plan maken over de lengte van hun werkweken en de mate waarin daarvan (in drukke of rustige tijden) mag worden afgeweken.

Houten, 26 februari 2002

Nadere inlichtingen:

Jaap Bosma
023-5684670
Nancy Abelskamp
030-6348242