Provincie Groningen


Groningen, 26 februari 2002 Besluitenlijst nr. 7
1. In een brief aan de statencommissie Milieu, Verkeer en Vervoer informeren GS hen over de uitgevoerde kleinschalige maatregelen ten behoeve van verkeersveiligheid in 2001.
2. In een brief aan Provinciale Staten delen GS mee dat een reactie is binnengekomen van de minister van LNV met informatie over de omschakelingspremie biologische landbouw. N.a.v. een motie van GroenLinks tijdens de begrotingsbehandeling hebben GS een brief aan de minister gestuurd over dit onderwerp. De minister geeft in zijn reactie aan dat het stimuleren van omschakeling van primaire bedrijven zonder een stimulering van de vraag naar biologische producten niet past binnen zijn beleid. Dat gaat namelijk uit van een vraaggestuurde ontwikkeling en een ketengerichte aanpak.
3. In een brief aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur informeren GS hen over het plan van aanpak voor de vorming van Bureau Jeugdzorg Groningen.

4. In een brief aan de regering en de Tweede Kamer delen GS hun standpunt mee inzake de opslag van radioactief en ander gevaarlijk afval in de diepe ondergrond naar aanleiding van de nieuwe mijnbouwwet. GS zijn van mening dat de provincie bevoegdheden dient te houden om het bergen van afvalstoffen in de diepe ondergrond te kunnen beoordelen.

5. GS stemmen in met de terinzagelegging van het ontwerp-besluit over de wijziging/actualisering van de vergunning van PPG op basis van de Wet Milieubeheer.

6. GS hebben besloten een subsidie van 14.748,- te verlenen aan het Kunstencentrum Groningen voor het project "Beyond Borders"- beeldende Kunst van vluchtelingen, asielzoekers en migranten. De doelstellingen van het project "Beyond Borders" zijn het opsporen van vluchtelingen met talent/ambities, via cursussen en open ateliers een ontmoetingsplek creëren, de deelnemers in contact brengen met de Groningse kunstwereld en de deelnemers in de gelegenheid stellen hun werk te presenteren aan het Groningse publiek. Het Kunstencentrum wil graag deskundigheid ontwikkelen in het omgaan met mensen uit andere culturen en haar cursusaanbod daar in de toekomst beter op afstemmen. Het project past volgens GS prima bij het actieplan cultuurbereik en wordt bovendien gefinancierd uit het krediet Mondiale Bewustwording.
7. In een brief aan de statencommissie Welzijn, Zorg en Cultuur informeren GS hen over enkele recente ontwikkelingen rond de mantelzorg ondersteuning en de vrijwillige thuiszorg.
8. GS hebben de gebiedsprogramma's welzijn voor de regio's Noord, Westerkwartier en Veendam/Pekela/Menterwolde vastgesteld. Voor meer informatie, zie persbericht nr.26, d.d. 26-02-02.
9. GS hebben besloten de heer J.C. Gerritsen te benoemen als voorzitter van de Raad van Commissarissen van Waterbedrijf Groningen.

10. GS hebben besloten een subsidieverzoek van Zeilstichting Aeolus ten behoeve van een bestuursbeurs voor de vrijwilligers van de stichting af te wijzen, omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidiecriteria.

11. GS hebben besloten een subsidieverzoek van Radio Parkstad voor de aanschaf van nieuwe apparatuur af te wijzen omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidiecriteria.

12. GS hebben besloten de verdrogingenquête over het beheersjaar 2001 uit te laten voeren door de Grontmij. Jaarlijks wordt zo'n enquête verricht onder natuurbeheerders om de voortgang van de verdrogingsbestrijding te toetsen aan de provinciale en landelijke doelstellingen. Alle gebieden die op de natuurdoeltypenkaart van de provincie "natuur" als enige hoofdfunctie hebben worden meegenomen in de enquête. Met de enquête is een bedrag van 8.092,- gemoeid.

13. GS hebben het bestemmingsplan "Hortusbuurt/Noorderplantsoen" van de gemeente Groningen goedgekeurd. Het plan heeft betrekking op de stadswijk Hortusbuurt en het aangrenzende Noorderplantsoen en is een actualisering van de bestaande plannen en heeft een conserverend karakter.

14. GS hebben besloten een subsidie van 3.277,32 te verlenen aan Stichting Oorlogs- en verzetsmateriaal Groningen voor de digitalisering en registratie van de collectie oorlogs- en verzetsmateriaal.

15. GS hebben besloten de cursus Italiaans van gedeputeerde Mario Bleker uit te breiden. Gedeputeerde Bleker volgt momenteel deze cursus in verband met de start van de Giro d'Italia op 11 mei aanstaande en de festiviteiten daarom heen. Omdat de gedeputeerde nog wat moeite heeft met het beheersen van de Italiaanse tongval zou hij veel baat hebben bij een uitbreiding van het aantal lesuren.

16. GS hebben besloten een subsidie van 11.429,80 te verlenen aan de schrijfwedstrijd "Donker in het Westerkwartier". Deze schrijfwedstrijd - in het dialect - wordt uitgevoerd in het kader van het Regionaal Cultuurplan Westerkwartier. De schrijversschool van het Kunstencentrum verzorgt de uitvoering van het project. In de deelnemende gemeenten Grootegast, Leek, Marum, Zuidhorn zullen voorrondes plaatsvinden.

18. GS hebben besloten een subsidieverzoek van het Humanistisch Verbond, afdeling Groningen voor secretariële ondersteuning van de werkgroep Humanistisch Vormingsonderwijs af te wijzen, omdat het verzoek niet voldoet aan de subsidiecriteria. 19. GS hebben besloten een subsidie van 2.800,- te verlenen aan Creative Destruction voor het symposium "een economische klimaatverandering". Het doel van het symposium is om hedendaagse milieuproblemen vanuit een economisch perspectief te belichten. 20. GS hebben besloten een aantal subsidies te verlenen in het kader van de subsidieregeling verkeersveiligheidsprojecten 2001/2002:
- 9.959,48 aan de gemeente Appingedam voor het gemeentelijk verkeersveiligheidsplan

- 27.226,81 aan de gemeente Pekela voor verkeerseducatie
- 27.226,81 aan de gemeente Menterwolde voor verkeerseducatie
- 27.226,81 aan de gemeente Scheemda voor verkeersveiligheidsprojecten

- 27.226,81 aan de gemeente De Marne voor verkeersveiligheidsprojecten

- 27.226, 81 aan de gemeente Grootegast voor verkeersveiligheidsprojecten

- 27.226,81 aan de gemeente Eemsmond voor verkeersveiligheidsprojecten

- 14.000,- aan de gemeente Bellingwedde voor verkeerseducatie 21. GS hebben besloten een subsidie van 1.000,- te verlenen aan de St. Walfridusschool te Bedum voor restauratie van de historische entreehal van de school.
22. GS hebben besloten een subsidie van 4.538 te verlenen aan de Stichting Oude Groninger Kerken voor de uitgave van een erebundel "kerkrestauratie en kerkbehoud in de provincie Groningen"