European Commission

IP/02/319

Brussel, 26 februari 2002

Onderzoek Compass' overname Rail Gourmet UK overgedragen aan Verenigd Koninkrijk - Goedkeuring Commissie voor Compass' overname andere SAirlines-onderdelen

De Europese Commissie heeft de overname van Rail Gourmet UK door Compass doorverwezen naar de mededingingsautoriteiten in het Verenigd Koninkrijk. Deze hadden zich zorgen gemaakt over de vermindering van concurrentie op de Britse markt voor catering aan boord van treinen. Terzelfder tijd heeft de Commissie goedkeuring verleend voor de overname van andere SAirLines-onderdelen, o.m. de activiteiten van Rail Gourmet buiten het Verenigd Koninkrijk, een deel van Gourmet Nova, en Restorama.

Op 14 januari ontving de Commissie een kennisgeving op grond van de concentratieverordening waarbij goedkeuring gevraagd werd voor de plannen van Compass Group Plc (een van de grootste bedrijven inzake foodservices in het Verenigd Koninkrijk) om van het Zwitserse SAirlines drie cateringbedrijven - Rail Gourmet, Restorama en Gourmet Nova - over te nemen. Compass' overname van Rail Gourmet riep mededingingsbezwaren op wat betreft de Britse markt voor catering aan boord van treinen, een markt waar Compass al een sterke aanwezigheid heeft. Daarom heeft het Verenigd Koninkrijk de Commissie verzocht de zaak door te verwijzen naar zijn mededingingsautoriteiten omdat de fusie een machtspositie dreigde te doen ontstaan die de mededinging op afgebakende markten in het Verenigd Koninkrijk in het gedrang zou brengen. De EU-concentratieverordening biedt de Commissie de mogelijkheid om in dergelijke omstandigheden zaken aan nationale autoriteiten over te dragen.

Bij haar onderzoek van deze zaak stelde de Commissie vast dat de mededingingsbezwaren beperkt blijven tot de Britse markt voor catering aan boord van treinen, waar twee van de partijen momenteel de twee grootste concurrenten zijn en samen een marktaandeel van 85-95% behalen.

Daarom heeft de Commissie besloten de zaak door te verwijzen naar het Office of Fair Trading in het Verenigd Koninkrijk, dat de transactie zal onderzoeken in overeenstemming met het Britse mededingingsrecht.

Uit het onderzoek door de Commissie is voorts gebleken dat de overnames door Compass ook impact zouden hebben in Duitsland en Oostenrijk voor contractuele foodservices en in België en het Verenigd Koninkrijk voor in concessie gegeven foodservices. Deze impact is evenwel zeer beperkt, zodat de Commissie besloten heeft de transactie goed te keuren voor alle markten - zowel de product- als de geografische markten - met uitzondering van de Britse markt voor cateringdiensten aan boord van treinen.

Compass is actief in foodservices en de exploitatie van "brand" transport-, vrijetijds- en sportconcessies op luchthavens, treinstations en andere locaties. Rail Gourmet's belangrijkste activiteit zijn foodservices voor de reiziger, vooral aan boord van treinen, maar in beperktere mate ook in treinstations. Restorama AG is actief in contractuele catering in Duitsland, Oostenrijk en Azië. Gourmet Nova is actief in in concessie gegeven catering in travel hubs (luchthavens en treinstations).