Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS http://minvws.nl

MINVWS: Meningokokkenvaccinatie in Bommelerwaard en Rosmalen

Kinderen in Rosmalen en de Bommelerwaard krijgen zo snel mogelijk een inenting tegen meningokokken C. Ook hun familieleden onder de 19 jaar worden ingeënt. Tot deze preventieve maatregel is besloten omdat in deze gebieden sinds begin dit jaar relatief veel gevallen voorkomen van besmetting met deze bacterie. In de Bommelerwaard zijn drie identieke gevallen van meningokokken C vastgesteld. Een dertienjarig meisje uit Rossum (gemeente Maasdriel) is inmiddels overleden. In Rosmalen zijn eveneens drie mensen besmet met meningokokken C. De vaccinatiecampagne wordt uitgevoerd door de regionale GGD'en, namelijk GGD Rivierenland en GGD Hart van Brabant.

Eerder heeft minister Borst besloten dat alle Nederlandse jongeren tot 19 jaar preventief worden gevaccineerd tegen meningokokken C. Hiermee volgt zij het advies op dat de Gezondheidsraad op 9 januari uitbracht. De voorbereidingen van deze 'inhaalactie', die zo snel mogelijk dit jaar van start gaat, zijn inmiddels in volle gang.

Op dit moment is er geen aanleiding om elders in het land met spoed een regionale vaccinatiecampagne te beginnen. Het ministerie blijft de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden. Zo nodig zal de minister, op basis van adviezen van deskundigen, in overleg met betrokken gemeentebesturen beslissen om te vaccineren.

Huisartsen buiten de genoemde gebieden die op individuele indicatie en vooruitlopend op de landelijke campagne toch al vaccineren tegen meningokokken C, dienen te zorgen voor een goede registratie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal de huisartsen, kinderartsen en betrokken artsenorganisaties binnenkort nader informeren.

Voor het publiek is een gratis informatielijn opengesteld via Postbus 51. Deze lijn (telefoonnummer 0800 - 3008051) is op werkdagen tussen 9.00 en 21.00 uur bereikbaar, met ingang van 26 februari 18.00 uur. Ook is er informatie te vinden op de website van het ministerie van VWS: www.minvws.nl

N.B. De volgende groepen worden ingeënt: - leerlingen van twee basisscholen in de wijk Overlaet-West in Rosmalen en hun gezinsleden tot 19 jaar; - jongeren tot 19 jaar in de Bommelerwaard ten oosten van de A2 en de kern Zaltbommel; - leerlingen van de Cambium Scholengemeenschap in Zaltbommel en hun gezinsleden tot 19 jaar.

-0-0-0-